Vill du ta bort alla dina produkter från kundvagnen?
Inom Beijer har vi höga ambitioner för vårt hållbarhetsarbete. Under verksamhetsåret FY24 uppnådde såg vi en ökning av CO2e-utsläpp jämfört med FY23 som till stor del kan tillskrivas en ökade emissionsfaktorer på elektricitet samt transporter. Dock så ser vi fortsatt en nergång i förhållande till basåret FY20. Dessutom har vi lanserat digitala klimatverktyg som ger kunder detaljerad klimatdata för byggmaterial och ökar transparensen kring hållbara val.
Vi vill både hjälpa våra kunder att bli mer hållbara, samtidigt som vi själva sätter standarden högt. Därför är vi anslutna till Global Compact och jobbar enligt Science Based Targets. Vi vill leva upp till Parisavtalet och nå Net Zero senast år 2050.
Vi presenterar arbetet vi gör inom Beijer i vår hållbarhetsresumé ”Beijer – På Rätt Väg” och arbetet inom hela vår koncern STARK Group i deras hållbarhetsrapport. I Beijer – På Rätt Väg” kan du till exempel kan du läsa om vår lansering av digitala klimatverktyg som förenklar hållbara val för kunder, samt våra framsteg med att minska avfall och öka återvinning inom hela verksamheten. Samt mer utförligt om arbetet vi gjort under det gångna året med fördjupningar i utvalda delar av verksamheten. I STARK Groups hållbarhetsrapport kan du läsa om detsamma utifrån hela STARK Groups perspektiv, gå djupare in i siffrorna och granska vår relation till Agenda 2030:s mål för hållbar utveckling (The Sustainable Development Goals)
Verksamhetsåren är brutna och sträcker sig från 1 aug – 31 juli. Baseline för våra mål är således 2020 vilket fungerar som referenspunkt för målen vi ska uppnå. För varje år kommer vi att uppdatera siffrorna och visa dem i relation till baseline och tidigare år. Våra siffror kontrolleras av externa revisorer.
Vi vill vara transparenta med vårt hållbarhetsarbete och uppmanar till frågor om våra mål, siffror och beräkningar. Om du har frågor eller funderingar uppmanar vi dig att kontakta oss på miljo@beijerbygg.se
Inom Beijer har vi satt mål för minskning av CO2e-minskning inom Science Based Targets. Det innebär att vi behöver sänka våra utsläpp 25,2% mot vårt baseyear FY20. Vi har delat upp målet i tre mätbara områden.
Vi har satt som mål att minska våra mängder avfall med 20%, vilket vi nu uppnått. Under FY24 har vi minskat avfallet med totalt 33,3 % jämfört med basåret, tack vare att avfall och återbruk är en inriktning som vi sedan en tid tillbaka lägger starkt fokus på. Redan nu driver vi pilotprojekt inom återbruk med syfte att kunna sälja material som annars slängts. Det skapar också möjligheter för att produkter ska kunna användas mer än en gång. Genom detta vill vi ändra synen på avfall och se det mer som en resurs i en del av en cirkulär ekonomi. Vi jobbar också mer med individuell coaching på anläggningar som producerar mycket avfall, och utökar vår avfallshandbok med en digital utbildning. Vi hoppas på att bland annat dessa åtgärder ska leda oss i rätt riktning och minska våra avfallsmängder och öka vår sorteringsgrad.
För att vi ska kunna bygga dom som bygger måste vi sitta på kunskap och sprida den vidare. Vid FY24 slut var 5 % av vår personal utbildade till hållbarhetsambassadörer. Dessa hållbarhetsambassadörer har fått en gedigen utbildning där det under 14 utbildningstillfällen avhandlades allt från hållbar bolagsstyrning och EU-taxonomi till hållbara produkter, miljöbedömningar, certifieringar och mycket annat. Allt med Beijers hållbarhetsarbete i fokus. Dessutom lanserades nya digitala utbildningsplattformar som gav alla anställda möjlighet att fördjupa sig i miljöfrågor baserat på deras roll och ansvarsområden. Genom att utbilda oss inom organisationen för vi den kunskapen vidare till våra kunder. Alla har något att vinna på att så många som möjligt intresserar sig för hållbarhet och gör aktiva val.
Data blir en allt viktigare resurs när det kommer till miljöarbete. Under FY24 har vi implementerat nya digitala verktyg som möjliggör omfattande insamling och analys av produktens klimatpåverkan. Dessa framsteg har bidragit till att vi nu kan koppla specifika och generiska klimatdata till över 50 % av våra relevanta artiklar och integrera denna information i våra system för att hjälpa kunderna att göra hållbara val. Både för att kunna använda externt, men också för internt bruk.
Vi vill kunna erbjuda produkter som håller god kvalitet och är bra för miljön. För att kunna erbjuda bra produkter bedömer vi stora delar av vårt sortiment i miljöbedömningssystem med möjlighet att sortera därefter i vår E-handel. Det ger våra kunder möjlighet att göra medvetna val.
En stor del av arbetet med att erbjuda miljömärkta och/eller miljöbedömda artiklar handlar om att arbeta med artikeldata och digitalisering. För att informationen ska flöda mellan producenter, återförsäljare, bedömningsinstanser och kunder behöver alla ha synkade system som kan hantera data mellan varandra. Det kräver också att alla parter delar så fullständig information med varandra i alla led. Detta fungerar inte alltid vilket gör att informationen vi visar inte är fullständig.