För att kunna visa aktuellt lagersaldo och sortiment så vill vi att du väljer i vilken region du vill handla. Ange postnummer i rutan nedan eller välj ett byggvaruhus genom att klicka på en länk.
Beroende på ålder och kvalitet på ditt hus är det bra att se över de dörrar du har, både ytter-, inner- och altandörrar. Tre saker gör att du tydligt märker en försämrad kvalitet på dörren. Dels kan den släppa in ljusstrimmor vilket tyder på att den är otät. Samma gäller om dörren släpper in för mycket ljud. En otät dörr kan även släppa in fukt eller vatten vilket inte är bra för dörrens konstruktion och bör åtgärdas, både för en mindre energiåtgång men även för en högre säkerhet.
Många gånger kan det räcka med att till exempel sätta nya tätningslister på dina dörrar, men det kan även bero på dörrens ålder och hur mycket otätheter som finns. En alltför gammal dörr rekommenderar vi att byta helt och då med utgång från både energibesparing och säkerhet. Samtidigt är det viktigt att inte vara för snabb med att byta ut dörrar som kanske håller ett högt kulturvärde för ett hus.
Hur mycket vinner man på att byta eller täta dörrar?
Det finns tydliga skillnader på hur mycket energi det går åt i en bostad med en nyare och energivänligare dörr, än äldre och mindre isolerade dörr. Ett dörrbyte behöver inte bli så dyrt och kan spara dig en hel del av huset energi och kostnad.
Här kan du hitta kontrollerade hantverkare, enkelt och tryggt. Lägg upp ditt uppdrag, jämför offerter, läs kundomdömen och välj den hantverkare du tycker bäst om.
BraByggare är en tjänst som samägs av Beijer Byggmaterial och Villaägarna och gör det enklare för dig att hitta och jämföra hantverkare.
Har du bestämt dig för att renovera eller byta ut din nuvarande dörr? Ovan hittar du kontaktuppgifter till hantverkare som gärna ställer upp och hjälper dig.
Har du tänkt att du ska utföra arbetet själv? Då kan det vara bra att tänka på detta: Ska du förbättra dina dörrar med tätningslister - det vinner du en hel del på. Tätningslister finns i olika storlekar så var noga med att du får rätt!
Ska du byta ut hela dörren? Ta del av vår guide för just detta:
En lågenergidörr är precis vad det låter – en dörr som är gjord för att se till att energin i huset stannar inne. Allt för att bostaden i sig ska kräva mindre uppvärmning och hålla kvar den energin som produceras. De har tjockare dörrstomme i standardutförande för att isoleringen ska bli så tät som möjligt.
U-värde för
dörrar
När du letar dörr med tanken att den ska vara så energieffektiv som möjligt, är det U-värdet (isoleringsvärdet) du ska titta efter. En gammal dörr med sämre isoleringsförmåga har ofta U-värde över 2.0 medan om du tittar på dagens dörrar ligger det normalt mellan 0,8 och 2,0. Ju lägre U-värde dörren har – desto bättre.
Vilken dörr ska
du välja?
Har du kommit fram till att en ny dörr är det bästa valet? I ditt val av dörr ska man ha i åtanke just vilket U-värde dörren har och om den är energivänlig. Förutom detta ska självklart dörren även hålla ett högt krav på säkerhet. Hör av dig till oss på beijer om du känner dig osäker på ditt val av dörr. Eller ta hjälp av vår: Val av ytterdörr
FRÅGOR & SVAR
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring ytterdörrar / dörrar och energieffektivisering.
Hur isolerar man en dörr?
Att isolera en dörr är inte särskilt vare sig svårt eller dyrt. Man kan isolera mot kallras genom att sätta bra tätningslister om det uppstått glipor mellan dörr och karm samt att byta isolering runt dörrkarmen. Se hur du gör det här.
Vilken ytterdörr är bäst?
När du väljer ytterdörr vid köp av en ny är den bästa dörren (av isolervärde värderat) den med lägst U-värde. Fråga alltid en specialist om du känner dig osäker på hur man tar reda på detta.
Vilket U-värde är bäst på en ytterdörr?
Det absolut bästa U-värdet och isoleringsförmågan på din ytterdörr kommer att vara det värdet som är lägst. Idag finns många bra dörrar på marknaden. Här ser du några ytterdörrar där U-värdet ligger mellan 0.8–0.9 – det ser du på ”Värmegenomgångskoefficient total (U) (W/(m².K))”
Hur tjock ska en ytterdörr vara?
En ytterdörr har vanligtvis en tjocklek på mellan 50–60 mm, ofta har de med lägre U-värde något av den högre tjockleken.
Kan man byta dörr utan att byta karm?
Ja om man vet att karmen sitter rakt monterad och gångjärnen stämmer mot varandra och matchar dörren, men det är en fördel om man byter även karmen då man isolerar om montaget och skapar ett bättre isolervärde i montaget.
Vad kostar en ny dörr?
Beroende på vilket utförande och vilka specifikationer en ytterdörr har kan det kosta all från 5 000 kr till 30 000 kr (kan både ligga något lägre och högre).
Hur länge håller en dörr?
En dörr ska hålla mellan 15–30 år. Detta beror på hur man underhåller den och hur utsatt den är av väder och vind. En dörr som vårdas och ses över regelbundet får längre livslängd.
Vad behövs vid dörrbyte?
Det du behöver för att montera en dörr i verktygsväg kan bland annat vara: karmskruv, vattenpass, drevisolering, dörrtrycke, låscylinder, samt diverse verktyg för monteringen. Kolla även in vår guide om att Montera ytterdörr.
Vad ska man tänka på när man köper dörr?
Dörren är en del av det exteriöra uttrycket på en bostad och design kan betyda mycket. Du bör även fundera på om du vill ha höger eller vänster hängd, skall den ha ett sidoljus, eller skall det vara glasruta i dörren. Dörrar finns i många utföranden! Tänk även på isoleringsförmåga (U-värde) och säkerhet.
Hur mycket kostar det att byta dörr?
Byte av en dörr bruka kunna göras på en arbetsdag av en van hantverkare beroende på hur mycket kringarbeten som tillkommer, kostnad kan variera så jämför företag och tjänst.
Kan man byta dörr själv?
Jag med om man är normalt händig och förbereder bytet med alla monteringsmaterial hemma så det går att låsa på kvällen. Förbered och planera!
Vart försvinner värmen i huset?
En stor energiförlust sker genom taket på grund av för lite isolering på vinden eller att isoleringen täcker dåligt eller är för tunn. Dåligt isolerade väggar är en annan orsak till energiförlust otäta fönster o dörrar är också en stor förlust av energi.
Är det värt att byta ytterdörr?
Om den gamla dörren läcker energi från bostaden kan ett dörrbyte göra skillnad på både elräkningen och inomhusklimat. Dessutom kan man förnya utseendet på sin hem genom att byta dörr. Är det endast mindre läckage och dörren ”mår bra” i övrigt räcker det att byta tätningslister. Se hur du gör det här.
När är det dags att byta ytterdörr?
När den gamla dörren fungerar dåligt eller när man vill förnya utseendet på fastigheten. När den är sliten och det uppstår glipor mellan dörr o karm som ger energiförlust, så kallat kallras (det drar genom dörrens glipor).
Hur ofta bör man byta ytterdörr?
Det finns ingen generell regel för när man behöver byta ytterdörr. Det beror på hur skicket är på den befintliga dörren och hur utsatt läge dörren sitter på samt vilken kvalitet du har på dörren. Hur länge en dörr håller (15–30 år) är en fingervisning och det kan både behövas tidigare och senare.
Kan man byta ytterdörr på vintern?
Ja, man kan sätta upp en Byggplast under perioden den gamla dörren är borta för att det inte skall blåsa in när den gamla dörren är borttagen. Man bör undvika att byta när det regnar eller snöar.
Hur länge håller en ytterdörr?
Detta beror på hu hårt slitage den utsätts för samt att den sköts med rätt underhåll som tillverkaren föreskriver. Upp till 20 år kan man räkna med att dörren behåller sin funktion.
Måste man ha tak över ytterdörr?
Med ett tak över dörren skyddas dörren från en hel del väder och vind som kan på verka dörren livslängd - så tak är att rekommendera!
Hur renovera ytterdörr?
Enligt skötselanvisningar som medföljer när du inhandlat din ytterdörr. En ytterdörr kan målas och framför allt när det är en trädörr skall dom skötas via normalt underhåll.