Du har inga varor i din kundvagn

Tätningslister ger ett mer energieffektivt hem

Nya tätningslister till husets fönster och dörrar ger ett mer energieffektivt hem


Tätninglister fönster och dörrar - Energieffektivisering

Har du äldre fönster och dörrar som kanske drar lite kallt? Det behöver faktiskt inte betyda ett vare sig stort eller dyrt ingrepp. Det enda du behöver göra för åtgärd är att sätta dit tätningslister (riktigt slitna och gamla fönster och dörrar behöver ofta mer underhåll). Genom att göra det skapar du ett skydd mot kylan och värmen – men även annat såsom ljud och fukt.


Köp tätningslister här!


Du bör kolla över tätningslister som sitter vid både fönster och dörrar varje år för att se att de håller tätt. Man rekommenderar annars byte av tätningslister varje 8–10 år.

Hur du tätar dörrar och fönster

Du har ofta en ytterdörr, en altan- eller balkongdörr och kanske en innerdörr som i äldre hus vätter mot en kall grovhall. Alla dessa tre dörrar gör en stor skillnad på energiåtgång i huset om de inte håller tätt. Detsamma gäller för alla fönster i huset, nästan än viktigare att hålla koll på dessa då de är många fler än vad huset har dörrar. Känner du att en eller flera av dem läcker in med luft och kyla? Då är det dags för en liten renovering för att spara dig själv och ditt hus från dessa onödiga energiutsläpp och -kostnader.

Det enkla svaret för att klara av det här är: tätningslister

Du börjar först med att plocka bort alla gamla och utslitna tätningslister för att kunna förbereda för nya. Ofta kan de gamla lämna kvar limrester och dessa är bra att slipa bort för att de nya ska få så bra effekt som möjligt. De kan vara lite kluriga att få bort helt men testa med aceton för bättre effekt. Använd sedan sandpapper för att slipa fint runt de ställen där nya tätningslisterna ska sitta.

Nu behöver du mäta mellanrummet för karmen och dörren eller fönstret för att veta hur breda lister du behöver. Detta gör du genom att ta något mjukt formbart material, såsom tuggummi eller häftmassa och stänger dörren. När du sedan öppnar dörren igen har massan tryckts ihop. Utifrån det måttet du får fram från din tryckta formmassa väljer du sedan tätningslister. Se till att varken få för tjocka eller för smala lister för att det ska bli bra.

När du har dina tätningslister redo ser du till att dörren eller fönstret är ren från smuts och annat som kan komma i vägen och klipp sedan till listerna. Antingen har du självhäftande som man bara drar av den bakre remsan på och sätter fast, eller så behöver du lim eller stift. Det vet du när listerna är inhandlade! Rekommendationer för enkelhet är att införskaffa självhäftande.

Alla lister ska fästas med utåt riktning förutom den list som sitter vid gångjärnen, den ska riktas inåt. Se till att trycka till hörnen där ändarna möts så att de sluter tätt. Använd eventuellt en kniv för att få bort tätningslister som sticker ut en bit.

Arbetet är klart och du har nu genom en prisvärd och enkel arbetsinsats fått ett mer energieffektivt hem!

Att välja tätningslist

Det finns en rad olika tätningslister att välja på av olika material och form. Formen på listerna kan du tyda genom den bokstavsbenämning den har, dessa är P-, O-, eller E-lister. Välj form och material utefter vad du tror passar din dörr eller fönster bäst.

Beskrivning av tätningslister för dig att lättare kunna välja:

E-lister: Dessa är av materialet EPDM-gummi och passar bra för mindre glipor i dörren, från cirka 1–3,5 mm. De flesta är självhäftande och enkla att montera. Målas ej då kvalitén av detta kan försämras!

P-lister: Även dessa är av materialet EPDM-gummi men passar i stället för lite bredare glipor, från cirka 2–5 mm. De flesta är självhäftande och enkla att montera. Den vanligaste tätningslisten för fönster och dörrar. Målas ej då kvalitén av detta kan försämras!

O-lister: Dessa är gjorda av silikon och är en mer elastisk tätningslist, passar därför till smalare och bredare utrymmen på grund av sin elasticitet (cirka 1–7 mm). Limmas eller stiftas på. Dessa går att måla utan negativ effekt.

Se alla våra tätningslister





Kolla in våra sidor "Energieffektivisering" och hur du kan energieffektivisera din bostad.