Du har inga varor i din kundvagn

Vårda ditt tak så håller det längre

Vårda ditt tak så håller det längre


Att tänka på vid isolering /tilläggsisolering

Tak är konstruerade att hålla många år. Beroende på vilket typ av tak du har så håller det mellan 30–50 år. Problemet är att dessa år frånräknar den tid ett tak kan ligga ”smutsigt” vilket kan förkorta livslängden i värsta fall.

Visste du att om du tar hand om ditt hustak så kommer det hålla mycket längre? Det kan till och med få en längre livslängd än uträknat om man sköter det bra. Visst klarar dagens tak mycket väder, vind och smuts – men en så enkel liten grej som mossa förstör det sakta men säkert. Orsaken till det är att när det blir mossbildning (eller annan typ av påväxt) på tak kommer takpannorna hela tiden ligga i väta vilket till slut går in i pannorna. Det finns även risk att det tar sig mellan och bakom pannorna vilket i sin tur kan orsaka fuktskador på konstruktionen (undertak & läkt). I minusgrader kan även frusen mossa göra så att takpannor sprängs eller spricker vilket kommer orsaka läckage. Det är med andra ord väldigt viktigt att se till att inget får ligga kvar på taket alltför länge. Det som även är lätt att missta är att påväxt på taket inte bara är den gröna mossan, utan även det vita och svarta som mer ser ut som smuts. Det är olika typer av påväxt såsom alger och lavar som ser ut på detta sätt.

Hur undviker du då riskerna som mossa och annan påväxt frambringar? Se till att ha en underhållsplan för taket så man inte glömmer av det – bättre att underhålla oftare och få bort ”småsmuts” än att i slutändan behöva göra ett dyrt takbyte. Det är bra att i alla fall se till att se över taket två gånger per år, och då behöver du både kolla skicket på pannorna (samma princip gäller andra material av tak) och takavvattningen.

Vad behöver du då göra för att göra ett bra underhåll? Här nedan listar vi några steg som är bra att följa!

  • Taket behöver rengöras från pinnar/kvistar, mossa, barr och annan beläggning som kan bli, fortsätt sedan för att rengöra stuprören.
  • Förutom att rengöra taket behöver du även se över takpannornas skick från och till – en sprucken eller trasig takpanna kan lätt orsaka fuktskador. Underlagspappen är skyddar tyvärr endast en tid. Till slut kommer fukten gå ner i konstruktionen.
    Kolla även så att alla takpannor ligger som det ska, ibland kan väder och vind (eller andra orsaker) göra att pannor hamnar på sniskan. Även detta kan orsaka läckage.
  • Ränndalorna (plåten som sitter som skydd där en takvinkel sker) på taket behöver även dessa hållas rena. Dessa kan med tid även rosta eller bli otäta och då är det bra att de byts ut. Det behöver inte vara ett alltför stort arbete.
  • Det är inte bara utsidan av taket som behöver ses över – tänk på att det lätt kan komma in smuts under pannorna och därför är det bra att även rengöra här. Du behöver inte lyfta på alla pannor så klart, lyft på ett par och se hur det ser ut under och även underlagspappens skick. Oftast kan du se om du då behöver gå över fler eller inte.

Vilka redskap behövs för att kunna utföra underhåll av taket?

Tvätta helst inte taket med högtryckstvätt då det i stället kan göra ett mossproblem värre. Orsaken är att det är så pass högt tryck i tvätten så att pannor kan bli ”flikiga” och skapar ännu mer inbjudan för påväxt. Använd i stället bara en hink med vatten och rengöringsmedel med en vanlig rengöringsborste.

Andra saker som rör takets underhållning och din egen säkerhet.

Andra saker som rör takets underhållning men din egen säkerhet är att se till att vara skyddad. Är din stege i bra skick? Hur ser din takstege ut? Man vill inte rör sig på höga höjder utan att veta att stegarna håller. Eventuella uppdateringar är alltid bra!

Har du någon skyddsutrustning? Du behöver till exempel sitta fast med en säkerhetslina, är det blött på taket kan du halka på endast en lite fläck som inte syns. Ta det säkra före det osäkra!

Se säkerhetsprodukter till taket
Se säkerhetsprodukter till dig





Har du ett tak som blivit för gammalt för att underhålla och är dags att byta ut? Ibland är taket helt enkelt bortom räddning och behöver förnyas - då finns vi här för att hjälpa dig! Se vårt takutbud nedan:

Se vårt taksortiment Se tillbehör


Läs mer på våra sidor "Energieffektivisering" och området vind/tak.