Du har inga varor i din kundvagn

Slipa gammalt trägolv

Slipa ditt gamla trägolv


Slipa ditt gamla trägolv

Känslan att hitta ett fint gammalt trägolv under plastmattan, den glädjen är total. Är golvet väldigt slitet och inte i ett dugligt skick att bo på? Oroa dig inte – det går att rädda nästan vilket trägolv som helst så länge det inte fått några grova fuktskador. Det kan kännas omöjligt vid en första anblick – men arbetet är mer skitigt än svårt samtidig som återbruk sparar dig många kronor. Känslan när slipningen är klar kommer vara värt det!

Förutom det fina i att renovera och återbruka är massiva trägolv hållbara och när du en gång slipat upp det kommer det hålla länge – och bara bli finare med tiden! Förutom detta ger det en varmare känsla att gå på mot andra golv. Det finns alltså många fördelar med trägolv förutom att de är vackra.

Hyra av maskin och slippapper

Det du behöver som kostar en slant med detta arbete är maskinhyrning av en golvslip och tillhörande slippapper. I övrigt är det kostnad av din egen tid som kommer att gå åt. Var noga med att få rätt slippapper till maskinen och fråga gärna hur du går till väga av personen du hyr maskinen. För att de ska kunna ge dig ett så bra svar som möjligt om ditt arbete behöver du veta hur pass slitet ditt golv är, vilken typ av golv det är och hur mycket kunskap du har sedan innan.

För att inte hyran ska bli alltför dyr behöver du använda slipmaskinen och slippappret på rätt sätt. Det du behöver se till att göra är att inte byta slippapper för fort, byt endast till nytt när det inte alls har effekt längre.

Förarbete

Du behöver förbereda golvet en del för att slipningen ska kunna rulla på. Dels behöver du se till att spikar/skruvar fälls ned någon mm (2–3 mm) för att inte förstöra slippappret. Du behöver även rengöra golvet noga från damm och smuts, och även få bort gamla rester av spackel och eventuellt lim.
Till sist är det även bra att sätta plast runt öppningar i rummet då slipdammet sprider sig väldigt lätt.

Underarbete

För att veta vilken typ av kornpapper du ska använda behöver ta reda på hur slitet golvet är och vilken typ av golv det är. Är det bara lacken som ska bort – eller är det ett väldigt slitet golv där även golvet i sig behöver slipas ned?

  • Det kan vara smidigt att ta bort socklar/lister innan, då kan man sedan gömma undan om det blivit ojämnheter i slipningen. Men detta är valfritt! Intill kanter och väggar kör du inte med slipmaskinen utan här kör du med en kantslip vilket ger ett jämnare resultat och ett smidigare arbete.
  • Du behöver ännu ett verktyg för att komma in där även inte kantslipen når – det gör du med en s.k. sickling. En typ av hyvel som många snickare använder för att få den slutgiltiga finishen.
  • Ett vanligt slippapper att starta med är normal grovlek nr 38 – nr 40, och används på ett ”normalt” slitet golv (mer slitet kan behöva grövre slippapper).
  • Se till att valsen är uppfälld innan du startar maskinen, att den fälls ner när du har börjat gå och att du aldrig stannar till med maskinen i gång – detta kommer orsaka fula märken i golvet.
  • Det är mycket viktigt att under arbetets gång komma ihåg att tömma dammpåsen då maskinen inte mår bra av en alltför fylld påse. Se till att få in en vana att tömma påsen innan den blir helt full.
  • En till viktig sak att se till är att rummet har god ventilation och att du själv har en andningsmask under arbetsgången, det blir väldigt dammigt!

Efterarbete

När själva slipningen är klar behöver du återigen rengöra golvet, men att dammsuga räcker. Dock krävs det en väldigt noga dammsugning för att inget ska finnas kvar när golvlacken läggs på. Det kommer att skapa en knottrig och ful yta. Ta även gärna bort dammsugarmunstycket för att komma åt i springorna. När detta är gjort är det dags för lackering, vilket görs i 2–3 omgångar.

  • Använd en vattenbaserad klarlack.
  • Fördela denna jämnt över golvet och vänta några timmar för lacken ska torka.
  • Använd återigen nr 100 slippapper och kör slipmaskinen ännu en gång över golvet. Sedan dammsuger du noga som du gjort innan – se till att inget ”slip” finns kvar.
  • Lackera golvet minst 1–2 gånger till och se till att det stryks ut jämnt över golvet. (Väljer du att lackera fler än en gång till behöver du även slipa efter varje gång)

När arbetet är klar låter du det torka ordentligt innan möbler kan ställas tillbaka. Sedan kan du njuta av ditt nya fina trägolv!

OBS! Se till att de dammpåsar du tömmer aldrig förvaras inomhus. De är lättantändliga och för brandsäkerhetens skull måste de förvaras utomhus.


Kom ihåg

Det är mycket viktigt att du kommer ihåg att (innan du går till maskinuthyrningen) ta reda på vilket typ golv du har, ålder på hus, hur slitet det är (ta gärna en bild och ta med och visa) och hur du använder maskinen. De kommer att förklara för dig vilket slippapper du ska ha och när och andra viktiga saker du kan behöva veta. Eftersom olika golv kräver olika arbete är det bra att du får informationen själv från maskinuthyraren.