Du har inga varor i din kundvagn

Information för tilläggsisolering av tak och vind

Information och kunskap
Tilläggsisolering av tak och vind


Energideklaration Energiklasser

I tider som dessa är det högaktuellt att se till att huset du bor i är så energieffektivt som möjligt, både för att skapa lägre kostnader, ett bra inomhusklimat och för miljön. Enligt Energimyndigheten kan du minska en bostads värmebehov med 2800 kWh per år genom att tilläggsisolera vinden. Detta gäller för en tilläggsisolering som är 25 cm i bredd. Det är en hel del räknat i energikostnader.

Mycket av energin i ett relativt dåligt isolerat hus (eller hus med äldre isolering som blivit dålig med tiden) försvinner ut genom vinden/taket. Eftersom varmluft är lättare än kalluft stiger den och då är det ett otätt tak som står för mycket av den värme- och energiförlust som sker. Därför är det smart att se till att vinden är bra isolerad och ett av de första ställena du bör tilläggsisolera i ett dåligt isolerat hus.

Ett sätt du kan veta om ditt tak/din vind inte är isolerad eller har isolering i dåligt skick är under vintertid. Då smälter nämligen snön på taket och det bildas ofta is. Detta betyder alltså att det kommer ut värme. På ett välisolerat tak ligger snön vit och fin. Hur isoleringen går till eller hur mycket det krävs beror både på åldern på huset och husets gamla funktioner, men även var i långa Sverige du bor och i vilket klimat.

Du bör ta reda på (på egen hand eller besiktningsman) hur nuvarande isolering ser ut, äldre isolering är ofta i sämre skick och kan behöva bytas ut. Känn även efter så den är torr så du inte tilläggsisolerar på fuktig eller dålig isolering. Är du ändå i gång att tilläggsisolera är det bra att få bort gammal isolering som kanske inte gör någon nytta längre – mot ny isolering med bättre isolervärde.

Vad är lambdavärde?

När man väljer isolering ska man kolla efter hur bra lambdavärde det har, det är ungefär som att mäta U-värde och förklarar alltså hur bra isolervärde ett material har. Ju lägre lambdavärde ett desto lägre värmeutsläpp kan ske genom det. Fördelen är att man kan isolera tunnare väggar och tak utan att isolereffekten minskar.

Se vårt sortiment av isolering

Viktigt med ventilation

Att tilläggsisolera vinden/taket kräver också att ventileringen passar för den isolering man har. Ofta är ventilationen skapt för den isolering som var då – när det gäller äldre hus. Därför är det viktigt att tänka på detta så flödet inte blir sämre.
I och med en tilläggsisolering blir det inte lika mycket genomsläpp som innan och blir det kallare på vinden och varmare från undervåningen. Vilket i sin tur orsakar att varm och kalla luft möts och kondens riskerar att uppstå - det är därför ventilationen är så viktigt för att kunna transportera bort fukten. Äldre hus har ofta en luftspalt – vilket tillsammans med en ventilationskanal tidigare sett till att avleda fukt. Se till att inte bygga för dessa då du kommer att förlora effekten från tidigare ventilering.

Arbetsprocess

Oavsett om du väljer att ta in en hantverkare för att utföra arbetet eller göra det själv är det bra att vara lite kunnig i processen, veta om vilka material och utförandeprocesser som finns, osv. Det som kommer att ge bäst effekt är att tilläggsisolera vindbjälkslaget, och det görs antingen genom att spruta eller kratta ut lösull eller med skivor. Det vanligast är att man sprutar ut det med en vindsullspruta eller så kan man helt enkelt ta en vanlig kratta och kratta ut lösullen. Att använda en vindsullspruta kan du göra själv, men det är vanligt att hyra in en entreprenör för detta. Att kratta ut lösullen gör du enkelt på egen hand.

Ångspärr och ångbroms

Viktigt att även komma ihåg är att installera ångspärr eller ångbroms (beroende av vilken isolering du använder). Ångspärr är vanligast och används tillsammans med till exempel mineralull och cellplast. Eftersom dessa isoleringsmaterial inte släpper igenom fukt passar ångspärren. Använder man i stället naturmaterial som isolering så använder man i stället ångbroms som tillåter fukt att transporteras. Vilket är viktigt just när man använder naturmaterial eftersom det lagrar och transporterar fukt genom väggen.

Se vårt sortiment ångspärr/ångbroms


Undvik fallgroparna genom att ha rätt kunskap och kännedom kring huset som ska isoleras

Kom ihåg dessa delar innan planeringen av tilläggsisolering påbörjas: ventilation, ålder på hus och skick på tidigare isolering, ångspärr eller ångbroms, vilken typ av isolering som ska användas. Ska du tilläggsisolera hemma eller ska du utföra ett arbete hos en kund? Var noga med att diskutera fram vad som blir bäst för situationen.

Kolla in våra sidor "Energieffektivisering" och hur du kan energieffektivisera din bostad.