Du har inga varor i din kundvagn

Renovera dina fönster

Renovering av fönster
Höj värdet och skapa hållbarhet


Renovera fönster

Att göra energieffektiviserande åtgärder i ditt hem betyder inte att du måste byta ut och köpa nytt. Många gånger räcker det att renovera och förbättra skicket som är nu. Fönster kan man komma långt i energibesparingsprocessen genom att renovera. Här nedan går vi genom hur man renoverar fönster både för att hålla energin kvar i huset – men även för att underhåll av fönster ger nytt liv och längre hållbarhet. 

Att underhålla fönster kan vara alltifrån att måla om till att rengöra fönstrets olika delar. Olika typer av fönster har olika typer av underhållskrav. Du kan läsa mer om underhåll av fönster Här.

När behöver du renovera dina fönster och hur går du till väga?

Att renovera fönster göra man både av estetiska skäl, energibesparing och för att hålla/öka värdet på ditt hus – de är alla såklart lika viktiga. Samtidigt är det i äldre hus viktigt att låta det gamla leva kvar i husets tänka funktion – byt aldrig fönster om det verkligen inte är nödvändigt för husets kulturella värde. Äldre hus kan ha fönster som ser väldigt slitna ut men ofta gömmer det sig riktigt fint virke undertill som är väl värt att spara och endast då renovera upp. Husets fönster kan även vara olika slitna så besikta alla fönster innan du börjar – alla kanske inte är av lika stort behov av renovering beroende på utsatthet av väder och vind.

Att renovera fönster behöver inte vara svårt, men ganska tidskrävande och ”pillrigt” arbete att utföra. Du behöver också känna till lite olika benämningar på fönster innan du börjar så du vet vad de olika delarna heter – det kan du läsa mer om Här.

Här är vad en fönsterrenovering innefattar: eventuellt fönsterglasbyte och tillägg av energiglas, skrapning, underarbete av trä, målning och kittning. Se även alltid till att skydda händer och ansikte när du håller på med glas.

Förbered dig även med rätt verktyg, redskap, grundskydd och färg. Här kommer du med all säkerhet behöva använda dig av en tång (när du använder vad beskrivs nedan), färgskrapa, sandpapper, borste, penslar, fönsterstifthammare, eventuellt tejp, olja och färg. Se vårt utbud nedan:

Följ sedan dessa steg när du är redo med verktyg och redskap

  1. Börja med att försiktigt montera ned fönstret. Är det bara målning av fönster som ska göras behövs en nedmontering eventuellt inte göras – men vid en större renovering behövs det tas ned. Rengör gärna karm och båge det första du gör så riskerar ingen smuts att följa med o processen som följer.
  2. Kittet (som sitter runt fönsterglasen) måste inte förnyas om det inte ser slitet ut eller är trasigt på sina ställen. Men är du i processen av en stor fönsterrenovering är ett kittbyte bra det med för helhetens skull. Du använder då till exempel en kittkniv för att skrapa bort den gamla kitten.
  3. Ta sedan tången du förberett – med denna ska du sedan försiktigt bända bort stiften som fönsterglasen sitter fast med för att sedan kunna ta bort fönsterglasen helt. Är något glas skadat så behövs det ett nytt till det fönstret, annars lägger/ställer du fönsterglasen på en skyddad plats med mjukt underlag som inte på något sätt kan skada dem.
  4. Plocka sedan fram din färgskrapa, sandpapper och borste för nu ska du stegvis få bort den gamla färgen på fönstret. Börja med att skrapa bort så mycket du kan. När du känner att det inte går att få bort med plockar du fram sandpappret för att få bort överflödig ”färgflis” som kan ha bildats. Kör även ett sista steg med din borste för att få bort det ”damm” som sandpappret orsakat. Har du väldigt svårt att få bort färg? Använd en värmepistol till de delar där det sitter hårt. Finns det fortfarande partier som är svåra? Låt det helt enkelt då bara sitta kvar.
  5. När du känner att du arbetat bort all färg som går så ska du börja med underarbetet, alltså inoljning av träet/fönsterbågen med grundolja. Använd en passande pensel och för på olja på hela fönsterbågen, torka sedan av överflödig olja med en trasa eller annat likvärdigt så att det blir jämnt fördelat.
  6. Nu behöver fönsterglasen återigen komma på plats, du kommer väl ihåg vilket som satt på vilken del av fönstret? Idag finns det energifönster man kan köpa löst för att ge sina äldre fönster bättre isolervärde. Känner du dig osäker på om du behöver sådana så rådfråga alltid en specialist innan. Läs mer om energifönster här (lågemissionsfönster).
  7. När fönsterglasen är på plats ska kittet på. Det gör du antingen med en kittkniv eller en fogpistol. Innan du lägger på kittet lägger du på skyddande tejp så det inte kommer på fönsterglaset. Se till att kittet blir jämnt överallt och ta bort på ställen där det blivit för mycket. Dra av med finger eller med kittkniv. Diskmedel och vatten ser till att inget kitt fastnar på vare sig kniv eller finger. Låt det torka något innan du tar bort skyddstejp men inte helt då det riskerar att åka med tejpen.
  8. Pausa fönsterrenoveringen till nästa dag så att kittet får torka helt. Sedan är det dags att måla båge och över den kittade delen med din utvalda färg. Se till att du har en pensel som passar bra i storlek och form. Du väljer själv om du vill ha maskeringstejp eller utan men det kan vara bra att skydda fönsterglaset för att undvika färgspill.
  9. När fönsterna har torkat är det dags att montera dem på huset igen.
  10. Behöver du även innan återmontering av fönster se över och byta ut tätningslister? Se vår guide om det här: Byta tätningslister på fönster och dörrar

Se under hela processen till att inget skadas och utför arbetet med försiktighet. Alltifrån hantering av fönster till skrapning av träet. När alla fönster är klara kommer de nästan se nya ut och huset får ett riktigt ansiktslyft. I och med renoveringen kommer det kunna hålla många år till!





Byte av fönster: Är du av andra skäl inte i renoveringstankar utan ser att husets fönster av någon anledning hellre behöver bytas ut? Se vårt sortiment av olika fönster nedan och läs gärna mer på vår guide ”Allt om fönster”.


Vårt sortiment av fönster



Kolla in våra sidor "Energieffektivisering" och hur du kan energieffektivisera din bostad.