Du har inga varor i din kundvagn

Egenskaper hos olika träslag

Egenskaper hos olika träslag |
Vad skiljer det olika träslagen åt, hur mognar ett träslag med tiden och vad ska man tänka på?

Träslag med rätt kvalitet

Trä är fantastiskt, och en naturlig del av det hållbara och miljövänliga samhälle vi strävar efter. Vi vill att träet gör rätt jobb för ditt projekt. Just därför är det så viktigt att du väljer rätt virke och rätt kvalitet beroende på ditt projekt, läge och vad du ska göra. Här reder vi ut vilka sorter och vilken klassning det är vi rekommenderar beroende på vad du ska göra.

Trä från svenska sågverk används till en mängd olika områden. Genom sina specifika egenskaper har varje träslag sina typiska användningsområden. 

Se vårt sortiment av trä

Al har en varmt gyllene ton, som mognar med tiden. Träet har en fin variationsrik ådring. Al är ett mjukt träslag som passar bra i t ex sovrum.

Ask har en livfull och vacker struktur och en färg som varierar frän ljusgul till röd-brun. Träet är segt, elastiskt och slitstarkt.

Bok är ett ljust och lugnt träslag med en lätt rödaktig och varm färgton. Bok ger rummet en blond och harmonisk karaktär. Det reagerar dock mer än andra träslag på variationer i luftfuktigheten.

Björk är ett ljust och vackert honungsfärgat träslag med skimrande lyster. Det kvistiga utseendet gör golvet naturligt och inbjudande. Ett självklart val till ljusa inredningar.

Ek är gulbrunt med markerad struktur. Det är ett klassiskt träslag som passar alla inredningsstilar och överlever alla modesvängningar. Ek är hårt och slitstarkt och reagerar förhållandevis lite på variationer i rummets luftfuktighet.

Furugolvets splint- och kärnved är ganska markerad redan när det är nytt. Markeringen ökar ytterligare med tiden då kärnved och kvistar blir rödbruna. Ett traditionellt golv med låg hårdhet. Furu används till snickerier, lister och invändiga paneler (även gran).

Gran är ett traditionellt, ganska mjukt golvträ. Den vitgula färgen ändrar med tiden nyans till gulbeige. Det kvistiga utseendet är mycket karakteristiskt för ett grangolv. Gran är ett träslag som används mest till konstruktionsvirke.
Läs mer om konstruktionsvirke här >

Lönn, och då den kanadensiska lönnen, är ett av de hårdaste träslag som finns. Ett ganska ljust och mycket tilltalande träslag med sina unika tunna, svagt brunaktiga ådringar. Det är väldigt ljust när det är nytt, men får med tiden en behaglig honungsgul färg.

Körsbär är ett träslag med ett medelljust, rödrosa utseende och tunna, fina ådringar. Det ger rummet en varmt och exklusiv karaktär. Träet mörknar relativt mycket.

Även inom samma träslag varierar kvaliteteten och bästa användningsområdet beroende på exempelvis växtplats och olika höjder i träet. Kvistar och andra fiberstörningar påverkar också virkets tekniska egenskaper. Är du osäker på vad du ska använda till ditt byggprojekt? Vi hjälper dig gärna med ditt val i trädjungeln.

Sågverk

Allt virke sorteras i olika kvaliteter 

Kvaliteten på virke bestäms genom visuell sortering, vanligen på sågverket. Man tittar efter saker som kan försämra hållbarheten, till exempel deformationer, sprickor, kvistar och vresved. 

Impregnerat virke håller längre

Tryckimpregnerat virke har högre motståndskraft än obehandlat virke, vilket ger längre livslängd och minskar risken för angrepp av rötsvampar och insekter. Tryck­impreg­nerat virke finns i flera kvalitetskontrollerade NTR-klasser.

Bärande konstruktion

Till bärande konstruktioner som bärande väggar, bjärklag och takkonstruktioner ska hållfastsorterat virke med kontrollerade egenskaper användas. Virket sorteras i olika klasser, från C14 till C35 där siffran anger värdet på böjhållfastheten (MPa). Ju högre siffra desto starkare virke. Vid sorteringen kontrolleras faktorer som kvistar, svampangrepp, hur träet vuxit, sprickor, snedfibrighet, hål och form. För din del innebär klassificerat konstruktionsvirke att du får ett rakare och starkare virke där varje enskild "planka" har samma höga kvalitet. Hos oss hittar du olika kvaliteter och dimensioner för ett lyckat byggprojekt.  

Icke bärande konstruktion

Oklassat virke använder du till enklare konstruktioner där inga särskilda krav på hållfasthet är föreskrivna. Till exempel kortreglar som är framtagna för att minimera spillet då man reglar väggar. Oklassat virke har en bra formstabilitet, är rak och har tagits fram ur en bättre virkeskvalitet.

Se vårt sortiment av trä