Du har inga varor i din kundvagn

Montera infällda skjutdörrar


Montera skjutdörrar

Att använda skjutdörrar inomhus när du har liten yta är helt perfekt. De kräver mycket mindre yta än vanliga dörrar men ger samma funktion och stil. Vi har både skjutdörrar som används främst som rumsavskiljare, men även en del garderobsdörrar som också passar utmärkt att dela upp ett rum med. Här visar vi dock på hur det går till att montera en infälld dörr.

Installerar du skjutdörren på en helt nybyggd vägg? Det kan främst vara skillnad på montering beroende på vilket varumärke du köper skjutdörren från. Prata med någon på byggvaruhuset för att få reda på mer om just din dörr.

När du vill ha skjutdörren infälld i väggen så finns det färdiga inbyggnadsmoduler som bara ska monteras dit. Du bygger sedan upp väggen efter montering, som vanligtvis görs med gipsskivor. Minsta väggtjocklek som behövs när du vill ha infällda dörrar är 96mm och uppåt.

Så här gör du:


Skruva ihop karmen:

 1. Du har vid köp av en infälld dörr fått hem en färdig inbyggnadsmodul. Där du vill att dörren ska sitta är det förberett med en ny innervägg med förstärkning där dörren ska placeras. Har du /hantverkare inte byggt detta än? Här kan du se hur man gör.
 2. Du skruvar ihop delarna till karmen enligt instruktioner som medföljer, där överstycket skruvas fast först med sidokarmarna. Fäst gummiknopparna som medföljer på bakstycket. Placera sedan karmmodulen i det förberedda dörrhålet för att se så måtten är korrekta. Nu behöver du vara noga med tumstock och vattenpass för att allt ska vara i lod. Kolla bägge sidor med vattenpass, även uppe och nere för säkerhets skull. Kryssmät även karmen så att måtten stämmer från hörn till hörn. Du fäster karmen senare och fortsätter nu med att sätta samman delarna.
 3. Har du kollat så att alla delar kommit med för färdigmontering av modulen? Nu ska den sättas samman när karmen står redo i dörrhålet. (Kolla i den instruktionsbok som ofta medföljer köp av modul.)
 4. Nu fäster du mittpartiet/stödskenan genom att först skruva fast dem i styrklossen som är nedåt golvet. 
 5. Du fäster sedan två tvärreglar från stödskenan till den karm som senare kommer vara inuti väggen. De skruvas fast med rekommenderade skruvar som medföljer.
 6. Skruva sedan fast stödskenan upptill.
 7. Nu fäster du fast övriga tvärreglar (6 st) i de förberedda hålen och skruvar fast dem i trägelen med rekommenderad skruv som medföljer (samma som steg 5).

Fäst karmen i dörröppningen:

 1. Ställ den färdiga karmen på plats. Kryssmät och kolla övriga vinklar så att allt är i lod och överstycke är rakt. Fäst den sedan med skruv eller spik.
 2. När karmen sitter på plats är det dags att förbereda för dörrens funktion. Börja med att placera hjulbeslagen i skenan på överstycket. I dessa kommer ovansidan av dörren sedan skruvas fast.

Fäst dörren i karmen:

 1. Har du dörren redo? Då fäster du de två fästplattorna på dörrbladet/ovanpå dörren med de rekommenderade skruvar som medföljer. De ska sitta 7cm inåt från vardera kant.
 2. Nu hänger du upp dörren med de två fästplattorna i hjulbeslagen. Skruva sedan åt låsmutterna med din skiftnyckel. Testa skjut dörren fram och tillbaka så du ser att den går som den ska.
 3. Spika fast täcklisterna på bakdelen av dörren samt upptill.
 4. Dörren är klar! 
 5. Beroende på vilken dörr och modul du köpt lan montaget skilja sig något, kolla alltid med byggvaruhuset och den medföljande manualen.

Se nedan hur man monterar Swedoors skjutdörrsparti: