Du har inga varor i din kundvagn

Montera utanpåliggande skjutdörrar


Montera upphängda skjutdörrar

Går du i planerna att montera utanpåliggande skjutdörr? Det är en perfekt lösning för utrymmen där du inte har yta för skiljevägg eller där du helt enkelt bara vill ha en snygg och enkel lösning för en dörr och inte vill göre ett stort arbete. En upphängd skjutdörr fixar du enkelt.

Först behöver du fundera på vad för typ av dörr du vill ha. Vi har både trädörrar i olika stil, fönsterdörrar eller med en glansig vit finish i all sen enkelhet. Trädörrar kan du olja eller måla till den kulör du vill - eller ha den som den är. Du köper allt separat och när du valt vilken dörr du vill ha - väljer du handtag och beslag på sidan av. Dessa finns i många alternativ för att passa din stil. Hittar d inte vad du söker? Kolla med ditt närmsta byggvaruhus om de finns i butik. 

Innan du monterar skjutdörrsbeslaget behöver du veta vad du har för underlag/vägg. Nedan följer metoden för montering på gipsvägg.

Skjutdörrsskena

Så här gör du:


Montera skjutdörrsskenan:

 1. Börja med att mäta avståndet från golvet till där skjutdörrsskenan ska fästas. Mät först höjden på din dörr. Från dörrens nedre kant till golvet ska det vara minst 10mm – märk ut med ett streck. Från dörrens topp till där skenan ska fästas ska det vara 43mm - märk ut med ett streck. 
 2. Håll upp väggskenan på ditt streck ovanför dörrhålet, rita sedan ut ett rakt utefter hela skenan. Kolla med ett vattenpass att streckat blivit rakt.
 3. Håll sedan skenan över strecket, du ska kunna se strecket genom skenans hål. Märk ut mitten av varje hål med en blyertspenna och lägg ned skenan igen.
 4. Förborra alla hålen ungefär 50mm.
 5. Sedan tar du de 5 medföljande justerbara distanserna, dessa ska sättas på insidan av skenan mot väggen med den breda sidan inåt. Börja med att sätta dit en av distanserna över ett förborrat hål, håll upp skenan så att skenans yttersta hål kommer över distansen och skruva sedan genom skruven som medföljer för detta steg. Fortsätt och gör samma procedur för alla skenans hål. Skruva inte åt på en gång utan kolla för säkerhets skull en sista gång med vattenpasset så det är rakt. Skruva sedan åt skruvarna helt.
 6. Sätt sedan fast ett dörrstopp i vardera änden och skruva åt med insexnyckeln som följer med. Skruva inte åt dem helt förrän du vet att du är nöjd med var de sitter.

Montera fast dörren:

 1. För att montera dörren behöver du först skruva fast skjutdörrsrullarna på ovansida framdel av dörren.
 2. Det ska sitta en på vardera ovansidan av dörren och med 100mm mätt in på varje sida. Översta skruvhålet på skjutdörrsrullarna ska mäta 40mm från dörrskenan och understa 90mm. Märk ut hålen och mät sedan utefter skenan att det är 100mm hela vägen så du vet att de sitter rakt. (För glasfönsterdörrar finns dessa hål redan förborrade).
 3. Ta sedan borrmaskinen och borra hålen genom hela dörren. Du fäster sedan rullskenan med medföljande skruvar och fäster skruvarna med muttrar och drar åt. Samma gör du på andra sidan.
 4. Sätt sedan fast de två urspårningsskydden. Du sätter dem med 50mm avstånd från varje skjutdörrsrulle.
 5. Häkta på dörren och testa så den rullar bra.
 6. Sista steget är att fästa golvguiden, det gör man för att dörren ska få fäste i ett visst läge. Vanligast är att fästa den i golvet precis vid kanten av dörrhålet – placering vid mitten av väggskenan. Förborra två hål i golvet och fäst golvguiden där du vill ha den. Din dörr ska ha ett fräst spår för att passa golvguiden. Testa skjuta dörren fram och tillbaka igen för att se dess funktion.
 7. Nu är det bara att fästa ditt val av handtag och sedan är du klar!