Du har inga varor i din kundvagn

Renovera ytterdörren


Renovera ytterdörren

Dörrar har generellt en lång hållbarhet och livslängd. Dock kan det bero mycket på hur pass mycket slitage av väder och vind dörren behöver utstå. Är den väldigt utsatt så riskeras den slitas mycket snabbare. Ofta går detta och renovera per egen hand och med inte så stora medel.

Har du en antik gammal dörr som både släpper in lite kyla men även börjar se väldigt sliten och gammal ut? Att renovera sin egen dörr behöver varken vara särskilt svårt eller dyrt. Det krävs dock lite tid och tålamod, men väl värt mödan när det är klart. Vad din dörr kräver för renovering är svårt att säga utan besiktning, men en grundrenovering kräver i de flesta fall åtminstone slipning av gammal färg/yta, behandling med olja/färg, byte av tätningslister, eventuell spackling av skador och smorning av lås och gångjärn. Känner du dig osäker på något moment så fråga gärna så får du hjälp med hur du går till väga.

Verktyg du behöver ha hemma för ett smidigt jobb:

Gör så här:

  1. Börja först med att tvätta rent din ytterdörr från smuts och fettfläckar så ytan är ren när du påbörjar renoveringen.
  2. Du kan antingen välja att lossa dörren och lägga den på lämplig plats på ett par bockar, eller låta den hänga kvar. Det beror på hur stor renoveringen är – det känner du bäst själv vad som blir enklast. 
  3. Montera sedan bort dörrhandtag och beslag för att inte få färg eller annat på dessa i processen.
  4. Beroende på vad för typ av dörr du har i dagsläget och vad du vill göra med den så gör du starten lite olika. Har du till exempel en gammal teakdörr som du vill snygga till? Då kan den behöva försiktig slipning/sandpappring av ytan för att få bort eventuella slitage. Här måste man gå försiktigt så man inte slipar genom teaken. Gå över hela dörren in- och utsida. Börja med lite grövre kornstorlek och byt allteftersom till finare så ytan blir slät och fin.
  5. Har du i stället en ytterdörr som är målad som du vill måla om? Då behöver du först skrapa/slipa bort all gammal lös färg. Testa dig fram med färgskrapa, sandpappra eller köra slipmaskin. Det beror på hur löst den gamla färgen sitter. Avsluta dock alltid med att sandpappra med finkornigt slippapper för att få en jämn, matt och slät yta. 
  6. För dörren som ska oljas: När dörren är rengjord och sandpapprad samt torr och slät är det dags att behandla din dörr med olja – såsom teakolja eller kinesisk träolja för utomhusbruk och med skydd mot mögel. Är din dörr i annat trä såsom furu eller ek passar vanlig träolja. Hur många varv du behöver köra med olja beror på hur sliten din dörr var när du började. Minst 2 gånger, men eventuellt upp till 3–4. Kolla på den oljan du använder för tiden på torkningsprocessen.
  7. Känner du dig nöjd med oljans nyans på dörren? Då kör du med fördel ett lager vaxolja/hårdvaxolja för extra skydd för väder och vind.
  8. För dörren som ska målas med ny färg: Se till att dörren är torr och ren. Tejpa med maskeringstejp vid eventuella fönsterglas. Har det vid slipningen kommit fram trärena ytor? Då behöver du först köra ett lager träolja. Sedan kör du först 1–2 lager grundfärg. När grundfärgens torktid uppnåtts kör du en färg anpassad för utomhusbruk i den nyans du valt. Kör med mindre pensel på detaljer och nära fönster, och större på de större ytorna. Se till att penseldragen blir jämna och fina. Det är viktigt att det är rätt typ av färg du använder för att resultatet ska bli bra och hålla så länge som möjligt.
  9. Även på en målad dörr är det bra att köra ett skyddande lager av vax för extra tålighet mot väder och vind, men inget måste. Utomhusfärg är ofta skyddande i sig så läs gärna på färgburken du använder vad som rekommenderas.
  10. När ytan på dörren är klar och du satt tillbaka handtag och beslag, är det bra att se över tätningslisterna om detta inte gjorts tidigare. Här kan du se hur man går till väga för att byta dessa.
  11. Du kan även behöva se över lås och beslag och olja in dessa så även de får längre hållbarhet. Här finns ofta rekommendationer för vissa typer av lås och beslag, så kolla gärna från det varumärke det är från. Använd annars någon av dessa låsoljor då de fungerar på de flesta lås.
  12. Dörrens skick: Du har gjort en renovering på en normalt sliten dörr, ibland behövs mer omfattande renoveringar. Bitar som saknas där helt nytt trä behövs, större revor eller hål som behöver spacklas/lagas. Är renoveringen för stor för att du ska klara det själv? Kolla med en hantverkare för råd huruvida en renovering är möjlig eller om dörren kanske helt behöver bytas ut.

Kom ihåg!

En ytterdörr behöver underhåll minst en gång per år för att behålla sin livslängd. Nu när du gjort ett så fint renoveringsarbete, se till att även hålla efter så du har en fortsatt tålig och fin ytterdörr.


Är du hellre på jakt efter en ny ytterdörr?

Se vårt sortiment av ytterdörrar