Du har inga varor i din kundvagn
Energieffektivisering Energieffektivisering

ISOLERA TAK & VINDVarför behöver du se över din tak och vind?

En riktigt energitjuv i äldre hus är vinden och taket och det är oftast här du bör börja om det är något område i husets som du tänkt isolera. Eftersom värmen i ett hus stiger uppåt – försvinner det här när det når den vind eller tak som är otät och du förlorar mycket av den energin som bostaden producerar. Genom att till isolera vinden kan du göra en hel del energibesparingar.

Kolla in vår samlingssida för tilläggsisolering

 

I vissa fall kanske det inte räcker med isolering och ett helt takbyte är på sin plats. Kolla i vilket skick takpannorna är, eventuellt även plocka bort en del för att se kvaliteten på underlagspappet. Ett tak med takpannor bör bytas med 30 års mellanrum så är detta fallet bör ett takbyte planeras in så småningom. Om du väl tänkt byta tak kan en tilläggsisolering även vara värd arbetet och pengarna, eftersom även det gör det bostaden mer energieffektivt.

Ta del av vår guide här “Allt om tak”
Få reda på mer information under “Frågor & svar”

Energieffektivisering - isolering tak och vind

Få hjälp med din takrenovering

Här kan du hitta kontrollerade hantverkare, enkelt och tryggt. Lägg upp ditt uppdrag, jämför offerter, läs kundomdömen och välj den hantverkare du tycker bäst om.

BraByggare är en tjänst som samägs av Beijer Byggmaterial och Villaägarna och gör det enklare för dig att hitta och jämföra hantverkare.

BraByggare

1. Beskriv ditt
uppdrag

BraByggare

2. Jämför och
välj

BraByggare

3. Få jobbet
gjort

BraByggare hitta hantverkare
BraByggare

1. Beskriv ditt
uppdrag

BraByggare

2. Jämför och
välj

BraByggare

3. Få jobbet
gjort

Vilka isoleringsmaterial fungerar idag, vilka bör bytas ut?

Det är viktigt att ha den isolering som fungerar bäst för huset du ska isolera i. När det gäller vind är det vanligt med kutterspån som äldre isolering – vilket är bra eftersom det är ett naturmaterial som andas. Men det har tyvärr en sämre isoleringskvalitet och därför är det bra att byta isoleringstyp från kutterspån. Äldre hus kan även ses ha minerallull som isolering, vilket lätt kan orsaka fuktskador på huset i och med dess oförmåga att ta upp och avge fukt om det inte görs rätt. Viktigt att komma ihåg vid tilläggsisolering är även husets ventilation vilket ett hus måste ha för att kunna transportera bort fukt. Läs mer här

Se vårt sortiment av tak Se vårt sortiment av isolering

Att ha bra isolering kring tak och vind är inte bara för att hålla kvar värmen inuti huset – men för att den även ska ha god värmekapacitet och hålla kvar värmen i väggarna/tak så länge som möjligt. Isolering till vind/tak är vanligt att göra med träfiber(finns som lösull), mineralull(finns som lösull) och cellplast. Det är också viktigt att isolera med rätt isolering och på rätt sätt med tanke på hur systemet i ditt hus fungerat tidigare.

Byta tak -
olika material

Det finns en hel del olika takmaterial att välja på, vissa dyrare men håller längre - vissa lite billigare med kortare livslängd. Populära takval är bland annat; tegel, plåt, betong, papp och sedumtak. Längst livsläng, minst underhåll , men dyrast- är plåttak.

Vikten av att underhålla
ditt tak

Att underhålla sitt tak är att ge det en mycket längre livslängd. En bra rekommendation är att se över det två gånger per år för skötsel som tvätt av pannor, rengöring av stuprör, byt ut trasiga pannor och kolla underlagspappen.
Läs mer om takskötsel här!

Varför är mossa
på taket dåligt?

Underhåll av taket är a och o för att låta det “leva” längre. Mossa är en av bovarna som gärna lägger sig och drar ner kvaliteten. Eftersom mossa som ligger på ett tak ger ifrån sig fukt kommer det till slut att gå in i takpannorna.

Vad vinner du på att byta tak?

Att byta hela taket är kostsamt – men en god investering som har lång hållbarhet och ger även huset en längre livslängd och ett högre värde samtidigt som energibesparingen gynnas.
Känner du dig osäker på om det behövs eller om tilläggsisolering räcker?
Besök ditt närmsta Beijer byggvaruhus eller kontakta kundtjänst för mer information.

Det finns några saker du kan se direkt om taket börjar bli slitet:

 • Grus i stuprör som indikerar på att takpannorna börjar vittra sönder.
 • Mossa och myrbon på takpannorna och runtomkring.
 • Du kan känna det inifrån om det kommer in fukt eller avger en lukt.
 • Du ser att taket saknar eller har trasiga takpannor.
 • Undersök takets läkt – en skadad läkt brukar ge ett ojämnt tak.
Energieffektivisering

Hur går man till väga?


Energieffektivisering

På Beijer har vi många duktiga specialister inom ämnet som kan hjälp dig med planering för byta av tak eller tilläggsisolering.
Tänker du att du ska lägga taket själv? Du kan spara en hel del på detta - men har ett stort arbete framför dig både med planering och genomförande. Se till att läs på och rådfråga innan du ger dig på att byta själv.

Se ungefärlig takkostnad med vår Takväljaren

Se vår byggbeskrivning för att "Lägga tak"

Tänker du även isolera vinden/taket på egen hand krävs en del planering innan. Det som behöver planering för att det ska bli funktionellt rätt är ventilering, luftspalt/luftavledare och ångspärr mot fukt. Ta del av mer information nedan:

FRÅGOR & SVAR

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring isolering av vind och byte av tak och energieffektivisering.

Vad ska man ha för isolering på vinden?

Energieffektivisering

Den vanligaste isolering på vinden är lösull av mineralull som är obrännbar och okänslig för fukt.
Om det gäller ett mindre objekt eller man vill göra arbetet själv kan man isolera med bjälklagsskivor av mineralull.
Glöm inte att undersöka vindsbjälklaget först. Bjälklaget måste vara lufttät innan man tilläggsisolerar.


Hur isolerar man en kallvind?

Festool Sänksåg TC 60

Det är lätt att få uppfattningen att det är billigt att tilläggsisolera vinden om utrymmet är tillgängligt. Det är väl bara att fylla på? Tyvärr, så lätt är det inte alltid! Om man vill tilläggsisolera vinden är det viktigt att det görs en bra förundersökning. Med stor sannolikhet behöver bjälklaget lufttätas först. Arbetet innebär ofta att man först måsta städa vindsbjälklaget (bort med gammal kutterspån etc) och monterar ångspärr/ångbroms lufttät mot balkarna och genomföringar.

Har man möjlighet att inreda vinden så isolerar man mellan takstolarna i stället, men även här är det viktigt att både lufttäta takkonstruktionen med en ångspärr och hanterar fukten genom ventilerad luftspalt eller system för oventilerade snedtakskonstruktioner.


Hur isolerar man ett gammalt hus?

Festool Sänksåg TC 60

Man bygger om konstruktionerna och anpassar dom i förhållande till moderna konstruktionsprinciper för samma typ av konstruktion.

Kanske har man hört att gamla hus måste ”andas”? Konstruktioner ska inte andas i den mening att luft tränger inom konstruktionerna eftersom det skulle leda till kalla drag och betydande risk för fuktskador och mögel i konstruktionens yttre delar. Otäta konstruktioner stör också ventilationssystemet i att fungera på tilltänkt sätt. Om man har ventilation med värmeåtervinning kan man enbart återvinna den värmen som finns i luften och som passerar genom ventilationssystemet.

Om man ogärna använder vanlig plastfolie i konstruktionen finns idag många ångbromsar som medger en kontrollerad transport av vattenånga genom konstruktionen allt beroende på hur väder och vind varierar över dygnet och årstiderna. Dessa ångbromsar används på samma plats som en plastfolie och säkerställer lufttäthet vid korrekt användning av tätningstillbehör.


Vad kostar det att lägga om 100 kvm tak?

Festool Sänksåg TC 60

Använd Beijers verktyg ”Takväljaren” för att beräkna ditt takprojekt.


Vad kostar ett takbyte per kvm?

Festool Sänksåg TC 60

Takpannor kostar ofta under 100 kr m2.


Måste man ha bygglov för att byta tak/takpannor?

Festool Sänksåg TC 60

Så länge man inte gör en förändring från takets utseende sedan innan (taktäckningsmaterial eller färg) så behövs oftast inte ett bygglov eller bygganmälan. Men kolla för säkerhets skull med byggnämnd i din kommun så inga misstag görs. Läs mer om bygglov och bygganmälan här.


Vad kostar det att byta takpannor?

Festool Sänksåg TC 60

Takpannorna är en liten kostnad sett till det stora hela vid ett takbyte – ofta under 100 kr/m2. Oftast är det arbetskraften som kostar mer. Priset kan även skilja mycket beroende på vad för typ av tak du har. Rådfråga alltid expert inom området för ett exakt pris.


Vilken typ av tak är billigast?

Festool Sänksåg TC 60

Det mest kostnadseffektiva takbytet är att lägga betongtakpannor som är tålig och har lång livslängd. Se vårt utbud här. Men rådfråga alltid en specialist för att få ett exakt pris då det kan bero gå takets form och annat som kan variera just för ditt tak.


Kan man lägga tak själv?

Festool Sänksåg TC 60

Man kan absolut lägga ett tak själv, men det är mycket att tänka på och planera för om man väljer att göra det. Det är också mycket viktigt att tänka på säkerheten då det är riskfyllt arbete!
Läs mer om att lägga tak här.
Samma sak gäller underhåll av tak, se mer information om det här.

När är det dags att byta taket? Hur länge håller ett tak?

Festool Sänksåg TC 60

Takpannor håller över 50 år, men takpapp har ofta en teknisk livslängd på 30 år. Men då är det också viktigt att man underhåller sitt tak under tiden. Läs mer om det här.


Är plåttak dyrare än betongpannor?

Festool Sänksåg TC 60

Ja, plåttak är idag lite dyrare att lägga - det mest kostnadseffektiva takbytet är att lägga betongtakpannor.


Hur mycket kostar det att byta tegeltak?

Festool Sänksåg TC 60

Tegelpannor är ofta lite dyrare än att byta till ett tak med betongpannor, då både lertegelpannorna i sig samt krav på underlagstak ökar kostnaden.


Är det svårt att byta tak?

Festool Sänksåg TC 60

För en yrkesprofessionell är det inte ett väldigt svårt jobb – planerar du att göra det själv krävs mer planering och förarbete innan.


Vilken typ av tak är bäst?

Festool Sänksåg TC 60

Det kan bero på vilket typ av tak du har. Ett vanligt sadeltak (där takfallen sluttar åt varsitt håll) är det vanligt att man lägger takpannor, ex. betongtakpannor. Det har lång livslängd och mer kostnadseffektivt att lägga. I vissa fall kan ett annat typ av tak passa bättre, därför är det alltid bäst att rådfråga en expert vad som är bäst just för ditt tak.


Måste man ha råspont till tak?

Festool Sänksåg TC 60

Nej, det går även att ha ett lätt undertak med grövre str- och bärläkt, 45x70mm.


Måste man byta råspont?

Festool Sänksåg TC 60

Nej, men kontrollera befintlig noga, den skall tåla minst 30 nya år.


Måste man ha underlagspapp under takpapp?

Festool Sänksåg TC 60

Ja, tak behöver ha två skiktspapp. De har olika funktion för taket.


Varför har man takpapp?

Festool Sänksåg TC 60

Takpappen gör att fukt håller sig ute och har även en viss isolerande effekt.


Hur mycket kan man spara på att tilläggsisolera vinden?

Festool Sänksåg TC 60

Enligt Energimyndigheten kan du minska en bostads värmebehov med 2800 kWh per år genom att tilläggsisolera vinden.

VÅRA VARUMÄRKEN


Benders tak BMI tak BMI tak Plannja tak

UTVALDA PRODUKTER / TAK & VIND

UNDERLAGSTÄCKNING RAW HP730 1X25M          (24)
SundaHus B
Bredd (mm) 
1000.0

Längd (mm) 
25000.0

Modell 
RAW HP 730
SundaHus B
Raw
ÅNGBROMS RAW 2,80X25M (54)
Bredd (mm) 
2800.0

Modell 
Ångbroms varma sidan

Längd (mm) 
25000.0
Raw
NOCKPANNA RAK BENDERIT BRUN 230/250 MM
BASTA
Bender Nockpanna rak ger ditt nya tak dess slutgiltiga inramning.
Färg 
Brun

Längd (mm) 
420.0

Profilform 
Rak

Antal i storpack (st) 
120
BASTA
Benders
ÖVERBLECK 100 2000MM SVART ÖVERBESLAG B=100MM(10)
Färg 
Svart

Bredd (mm) 
100.0

Längd (mm) 
2000.0
Plannja
1 st = 2 M
M
st
GAVELBES 17X103X30X20 SVART 2M GAVELBESLAG HC25 SVART 326625
BASTA
Färg Svart   Längd (mm) 2000,0   Bredd (mm) 103,0
100
BASTA
Plannja
1 st = 2 M
M
st
YTPAPP TOPSAFE 3* KOLSVART 7X1M KLISTERKANT (24) SBS4100
BASTA SundaHus B
Icopal TopSafe 3° är originalet inom skifferbelagd takpapp och ligger på många svenska tak. Den klarar låga taklutningar, något som ger extra trygghet även när du använder produkterna på brantare tak. Finns i kulörerna Kolsvart och Tegelröd.
Bredd (mm) 
1000.0

Längd (mm) 
7000.0

Modell 
Topsafe 3°

Färg yttre beklädnad 
Svart
BASTA SundaHus B
Icopal
1 rulle = 7 M2
M2
rulle
TAKTEGEL 2-KUP VITTINGE T-420 11ST/M2  (288)
Vittinge är ett klassiskt svenskt taktegel som passar för renovering eller nybyggnation i traditionell stil.
Profilform 
Tvåkupig

Längd (mm) 
375.0

Antal i storpack (st) 
288

Färg 
Tegelröd
Monier
TAKPANNA PALEMA YB 2-KUP BRUN 8,9ST/M2 BENDER  (240/120)
BASTA SundaHus A
Bender Palema Benderit är en 2-kupig betongtakpanna med halvmatt yta.
Längd (mm) 
420.0

Profilform 
Tvåkupig

Antal i storpack (st) 
240

Färg 
Brun
BASTA SundaHus A
Benders
FLEXIBATTS 45MM 410X1170 5,76M2/PKT 24PKT/PALL
BASTA
FLEXIBATTS är en flexande isoleringsskiva som är anpassad för träregelkonstruktion c/c450. Produkten är tillverkad av obrännbar, ljuddämpande, fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull.
Antal m²/förp. 
5.76

Bredd (mm) 
410.0

Tjocklek (mm) 
45.0

Längd (mm) 
1170.0
BASTA
Rockwool
1 frp = 5.756 M2
M2
frp
UNI-SKIVA 35 651-120 560X1160 5,20M2/PKT 20PKT/HÄCK
BASTA SundaHus B
Glasull för värmeisolering mellan träreglar, träbalkar och takstolar. Skivans mått gör att den kan användas såväl mellan c600 mm som c1200 mm.
Bredd (mm) 
560.0

Tjocklek (mm) 
120.0

Längd (mm) 
1160.0

Antal m²/förp. 
5.2
BASTA SundaHus B
Saint-Gobain ISOVER AB
1 frp = 5.197 M2
M2
frp
LÖSFYLLNADSISOLERING EASY FYLLUPP 45
BASTA SundaHus B SundaHus C-
Lösfyllnadsisolering av glasull att använda som tilläggsisolering av vindsbjälklag. Materialet läggs ut manuellt och krattas till jämn yta.
BASTA SundaHus B SundaHus C-
Saint-Gobain ISOVER AB
Kan endast köpas i butik