För att kunna visa aktuellt lagersaldo och sortiment så vill vi att du väljer i vilken region du vill handla. Ange postnummer i rutan nedan eller välj ett byggvaruhus genom att klicka på en länk.
En riktigt energitjuv i äldre hus är vinden och taket och det är oftast här du bör börja om det är något område i husets som du tänkt isolera. Eftersom värmen i ett hus stiger uppåt – försvinner det här när det når den vind eller tak som är otät och du förlorar mycket av den energin som bostaden producerar. Genom att tilläggsisolera vinden kan du göra en hel del energibesparingar.
I vissa fall kanske det inte räcker med isolering och ett helt takbyte är på sin plats. Kolla i vilket skick takpannorna är, eventuellt även plocka bort en del för att se kvaliteten på underlagspappet. Ett tak med takpannor bör bytas med 30 års mellanrum så är detta fallet bör ett takbyte planeras in så småningom. Om du väl tänkt byta tak kan en tilläggsisolering även vara värd arbetet och pengarna, eftersom även det gör det bostaden mer energieffektiv.
Här kan du hitta kontrollerade hantverkare, enkelt och tryggt. Lägg upp ditt uppdrag, jämför offerter, läs kundomdömen och välj den hantverkare du tycker bäst om.
BraByggare är en tjänst som samägs av Beijer Byggmaterial och Villaägarna och gör det enklare för dig att hitta och jämföra hantverkare.
Vilka isoleringsmaterial fungerar idag, vilka bör bytas ut?
Det är viktigt att ha den isolering som fungerar bäst för huset du ska isolera i. När det gäller vind är det vanligt med kutterspån som äldre isolering – vilket är bra eftersom det är ett naturmaterial som andas. Men det har tyvärr en sämre isoleringskvalitet och därför är det bra att byta isoleringstyp från kutterspån. Äldre hus kan även ses ha minerallull som isolering, vilket lätt kan orsaka fuktskador på huset i och med dess oförmåga att ta upp och avge fukt om det inte görs rätt. Viktigt att komma ihåg vid tilläggsisolering är även husets ventilation vilket ett hus måste ha för att kunna transportera bort fukt. Läs mer här.
Att ha bra isolering kring tak och vind är inte bara för att hålla kvar värmen inuti huset – men för att den även ska ha god värmekapacitet och hålla kvar värmen i väggarna/tak så länge som möjligt. Isolering till vind/tak är vanligt att göra med träfiber(finns som lösull), mineralull(finns som lösull) och cellplast. Det är också viktigt att isolera med rätt isolering och på rätt sätt med tanke på hur systemet i ditt hus fungerat tidigare.
Byta tak -
olika material
Det finns en hel del olika takmaterial att välja på, vissa dyrare men håller längre - vissa lite billigare med kortare livslängd. Populära takval är bland annat; tegel, plåt, betong, papp och sedumtak. Längst livslängd, minst underhåll, men dyrast - är plåttak.
Vikten av att underhålla
ditt tak
Att underhålla sitt tak är att ge det en mycket längre livslängd. En bra rekommendation är att se över det två gånger per år för skötsel som tvätt av pannor, rengöring av stuprör, byt ut trasiga pannor och kolla underlagspappen. Läs mer om takskötsel här!
Varför är mossa
på taket dåligt?
Underhåll av taket är a och o för att låta det “leva” längre. Mossa är en av bovarna som gärna lägger sig och drar ner kvaliteten. Eftersom mossa som ligger på ett tak ger ifrån sig fukt kommer det till slut att gå in i takpannorna.
Vad vinner du på att byta tak?
Att byta hela taket är kostsamt – men en god investering som har lång hållbarhet och ger även huset en längre livslängd och ett högre värde samtidigt som energibesparingen gynnas.
Känner du dig osäker på om det behövs eller om tilläggsisolering räcker? Besök ditt närmsta Beijer byggvaruhus eller kontakta kundtjänst för mer information.
Det finns några saker du kan se direkt om taket börjar bli slitet:
Grus i stuprör som indikerar på att takpannorna börjar vittra sönder.
Mossa och myrbon på takpannorna och runtomkring.
Du kan känna det inifrån om det kommer in fukt eller avger en lukt.
Du ser att taket saknar eller har trasiga takpannor.
Undersök takets läkt – en skadad läkt brukar ge ett ojämnt tak.
Hur går man till väga?
På Beijer har vi många duktiga specialister inom ämnet som kan hjälp dig med planering för byta av tak eller tilläggsisolering.
Tänker du att du ska lägga taket själv? Du kan spara en hel del på detta - men har ett stort arbete framför dig både med planering och genomförande. Se till att läs på och rådfråga innan du ger dig på att byta själv.
Tänker du även isolera vinden/taket på egen hand krävs en del planering innan. Det som behöver planering för att det ska bli funktionellt rätt är ventilering, luftspalt/luftavledare och ångspärr mot fukt. Ta del av mer information nedan:
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring isolering av vind och byte av tak och energieffektivisering.
Vad ska man ha för isolering på vinden?
Den vanligaste isolering på vinden är lösull av mineralull som är obrännbar och okänslig för fukt.
Om det gäller ett mindre objekt eller man vill göra arbetet själv kan man isolera med bjälklagsskivor av mineralull.
Glöm inte att undersöka vindsbjälklaget först. Bjälklaget måste vara lufttät innan man tilläggsisolerar.
Hur isolerar man en kallvind?
Det är lätt att få uppfattningen att det är billigt att tilläggsisolera vinden om utrymmet är tillgängligt. Det är väl bara att fylla på? Tyvärr, så lätt är det inte alltid! Om man vill tilläggsisolera vinden är det viktigt att det görs en bra förundersökning. Med stor sannolikhet behöver bjälklaget lufttätas först. Arbetet innebär ofta att man först måsta städa vindsbjälklaget (bort med gammal kutterspån etc) och monterar ångspärr/ångbroms lufttät mot balkarna och genomföringar.
Har man möjlighet att inreda vinden så isolerar man mellan takstolarna i stället, men även här är det viktigt att både lufttäta takkonstruktionen med en ångspärr och hanterar fukten genom ventilerad luftspalt eller system för oventilerade snedtakskonstruktioner.
Hur isolerar man ett gammalt hus?
Man bygger om konstruktionerna och anpassar dom i förhållande till moderna konstruktionsprinciper för samma typ av konstruktion.
Kanske har man hört att gamla hus måste ”andas”? Konstruktioner ska inte andas i den mening att luft tränger inom konstruktionerna eftersom det skulle leda till kalla drag och betydande risk för fuktskador och mögel i konstruktionens yttre delar. Otäta konstruktioner stör också ventilationssystemet i att fungera på tilltänkt sätt. Om man har ventilation med värmeåtervinning kan man enbart återvinna den värmen som finns i luften och som passerar genom ventilationssystemet.
Om man ogärna använder vanlig plastfolie i konstruktionen finns idag många ångbromsar som medger en kontrollerad transport av vattenånga genom konstruktionen allt beroende på hur väder och vind varierar över dygnet och årstiderna. Dessa ångbromsar används på samma plats som en plastfolie och säkerställer lufttäthet vid korrekt användning av tätningstillbehör.
Vad kostar det att lägga om 100 kvm tak?
Använd Beijers verktyg ”Takväljaren” för att beräkna ditt takprojekt.
Vad kostar ett takbyte per kvm?
Takpannor kostar ofta under 100 kr m2.
Måste man ha bygglov för att byta tak/takpannor?
Så länge man inte gör en förändring från takets utseende sedan innan (taktäckningsmaterial eller färg) så behövs oftast inte ett bygglov eller bygganmälan. Men kolla för säkerhets skull med byggnämnd i din kommun så inga misstag görs. Läs mer om bygglov och bygganmälan här.
Vad kostar det att byta takpannor?
Takpannorna är en liten kostnad sett till det stora hela vid ett takbyte – ofta under 100 kr/m2. Oftast är det arbetskraften som kostar mer. Priset kan även skilja mycket beroende på vad för typ av tak du har. Rådfråga alltid expert inom området för ett exakt pris.
Vilken typ av tak är billigast?
Det mest kostnadseffektiva takbytet är att lägga betongtakpannor som är tålig och har lång livslängd. Se vårt utbud här. Men rådfråga alltid en specialist för att få ett exakt pris då det kan bero gå takets form och annat som kan variera just för ditt tak.
Kan man lägga tak själv?
Man kan absolut lägga ett tak själv, men det är mycket att tänka på och planera för om man väljer att göra det. Det är också mycket viktigt att tänka på säkerheten då det är riskfyllt arbete!
Läs mer om att lägga tak här.
Samma sak gäller underhåll av tak, se mer information om det här.
När är det dags att byta taket? Hur länge håller ett tak?
Takpannor håller över 50 år, men takpapp har ofta en teknisk livslängd på 30 år. Men då är det också viktigt att man underhåller sitt tak under tiden. Läs mer om det här.
Är plåttak dyrare än betongpannor?
Ja, plåttak är idag lite dyrare att lägga - det mest kostnadseffektiva takbytet är att lägga betongtakpannor.
Hur mycket kostar det att byta tegeltak?
Tegelpannor är ofta lite dyrare än att byta till ett tak med betongpannor, då både lertegelpannorna i sig samt krav på underlagstak ökar kostnaden.
Är det svårt att byta tak?
För en yrkesprofessionell är det inte ett väldigt svårt jobb – planerar du att göra det själv krävs mer planering och förarbete innan.
Vilken typ av tak är bäst?
Det kan bero på vilket typ av tak du har. Ett vanligt sadeltak (där takfallen sluttar åt varsitt håll) är det vanligt att man lägger takpannor, ex. betongtakpannor. Det har lång livslängd och mer kostnadseffektivt att lägga. I vissa fall kan ett annat typ av tak passa bättre, därför är det alltid bäst att rådfråga en expert vad som är bäst just för ditt tak.
Måste man ha råspont till tak?
Nej, det går även att ha ett lätt undertak med grövre str- och bärläkt, 45x70mm.
Måste man byta råspont?
Nej, men kontrollera befintlig noga, den skall tåla minst 30 nya år.
Måste man ha underlagspapp under takpapp?
Ja, tak behöver ha två skiktspapp. De har olika funktion för taket.
Varför har man takpapp?
Takpappen gör att fukt håller sig ute och har även en viss isolerande effekt.
Hur mycket kan man spara på att tilläggsisolera vinden?
Enligt Energimyndigheten kan du minska en bostads värmebehov med 2800 kWh per år genom att tilläggsisolera vinden.