Du har inga varor i din kundvagn

Personalen tipsar - fyra steg till ett perfekt resultat

Personalen tipsar - fyra steg till ett perfekt resultat |
Det här behöver du göra för ett lyckat resultat: Rensa, spackla, tejpa och måla

Trött på att se dina rum i samma gamla färg? Tobias, målare sedan 20 år tillbaka och säljare på Beijers färgavdelning, ger sina bästa tips för ett lyckat resultat. Oavsett om ett arbetsrum ska bli barnrum eller tonårsrum förvandlas till hobbyrum så är färgvalet ofta det första beslutet som tas i förändringens riktning. Här är fyra steg som tar dig hela vägen i mål.


Steg 1: Välj rätt kulör

Vi rivstartar med den delen som de flesta tycker är svårast: valet av kulör. Här finns det lika många tips och teorier som det finns nyanser av vitt, men Tobias bästa tips är att lita på sin känsla.
- Jag är inte någon stor anhängare av färgteorier och annat som ett sätt att övertyga eller berätta för någon annan vilken kulör de ska välja. Det brukar bli bäst att lita på magkänslan, berättar Tobias.
När Tobias träffar kunder upplever han att de flesta har en mycket klar bild av vad de är ute efter. Rådgivningen handlar istället oftast om att förklara skillnader mellan matt och ”supermatt” färg (den senare är känsligare) och att visa hur de ser ut i olika typer av ljus.
- I butiken har vi ljusbord där man kan ställa in olika typer ljus för att se hur kulören skiftar, men mitt bästa råd är att även ta med några provburkar hem och testa.

Steg 2: Rensa bort allt som går

Tejp och täckpapp i all ära, det mest effektiva sättet att slippa färg på fel ställen är att bära ut saker till ett annat rum. Ta bort allt du kan; från möbler och mattor till eldosor och ventiler. 20 år i branschen har gett Tobias en tydlig lärdom av vikten av förberedelse: Slarvar man med att lyfta bort eller täcka över saker så är det garanterat där den förlupna droppen färg landar.
Men rensandet och täckningen handlar även om att framtidssäkra målningen. Det är inte kul att tvingas komplettera målningen när du senare möblerar om.
- Jag har sett det mesta genom åren. En person orkade inte flytta sin tunga soffa och målade därför runt soffbenen. Ett akademikerpar ville inte flytta på böckerna i bokhyllan som de nyligen sorterat, så de målade runt istället, berättar Tobias.
På andra sidan skalan finns Star Trek-fantasten som plastade in alla videofilmer inför målningen.
- Lagom är bäst, men tar du ut allt ur rummet så slipper du problemet, säger Tobias.

Steg 3: Tvätta, spackla, slipa, tejpa

Nej, det är inte dags att måla än, även om många tar genvägar efter att de täckt in rummet. 
- Jag skulle säga att den vanligaste fråga som jag får är om man kan ”fuska lite”, framför allt med tvättningen. Svaret är alltid nej, det kan jag inte rekommendera, säger Tobias.
Många missar att just tvättningen är det första steget till ett lyckat resultat, innan eventuell slipning och spackling. Orsaken är att du annars riskerar att måla och spackla in fett och andra fläckar djupare i väggen. Efter tvätten kan du spackla om det behövs och sedan tejpa.
Och om det är någon gång kvalitet är extra viktigt så är det i val av tejp. Billig tejp släpper lätt efter ett tag, samtidigt som den ofta drar med sig färg när dras bort – i värsta fall flera lager. Den enklaste tejpen funkar fint för att sätta fast golvpappen, men på väggen är det värt att investera i en bättre produkt.

Steg 4: Måla en ram med stora drag

Äntligen dags att måla! Om du gjort ett bra jobb i förarbetet så är det lätt att lyckas med slutresultatet.
Börja alltid med att måla en ram runt väggen med en pensel, men inte allt på en gång. Innan färgen torkar ska du nämligen dra några drag med en liten roller för att få rätt struktur i ramen. Annars riskerar du att ”ramfärgen” får en annan nyans än resten av målningen som målas med roller. För att få en fin kant vid taket, om du inte har en taklist, kan du låta takfärgen gå ner ett par centimeter på väggen, en så kallad ”Snobbkant” på målarspråk.
Rollern du använder ska sättas på ett långt skaft så att dragen blir jämna och fina. Måla med långa vertikala drag för bästa resultat.
När du är klar ska du ta bort tejpen strax innan färgen torkat för att inte riskera fula märken. Den riktigt noggranna gör detta även inför en andra färgstrykning, men det är en manöver som till och med Tobias har överseende med att kunder hoppar över.
- Ja, att tejpa om mellan strykningar är det inte många som gör, men testa gärna för resultatet blir alltid bättre! 

Se vårt sortiment av inomhusfärg