Du har inga varor i din kundvagn

Personalen tipsar - lär dig välja rätt inomhusfärg

Personalen tipsar - lär dig välja rätt inomhusfärg |
Vilken färgtyp känner du dig mest hemma i? Matt, blank eller glansig

Matt eller glans? Varm eller kall?

Du står med penseln i handen och ska äntligen sätta färg på tillvaron. Då kommer frågorna. Varm eller kall kulör? Måla om mycket eller lite? Ljust eller mörkt?

Några av svaren får du här, med hjälp av Therese på Nackas färgavdelning.

Vitt eller kulör?

En kund som kommer till butiken tänker ofta i ljusa färger som vitt och grått. Vita kulörer har två stora fördelar: det känns fräscht och är superenkelt att matcha. Men även om vitt på väggarna är populärt så börjar kunderna nu våga mer.

- En trevlig trend är att folk i allmänhet vågar sticka ut mer idag än tidigare och inte bara följa vad andra gör. Det märks i klädval där gammalt och nytt blandas – och i färgvalen som jag ser kunder göra. Det är bra tycker jag, ett hem blir mycket mer spännande och mer personligt om man lägger till färg, säger Therese.

Men Therese menar samtidigt att det kan bli fel när man går loss för hårt med färgerna.

- Om du väljer för klara färger i ett helt rum så är det risk för att väggarna reflekteras mot varandra och resultatet blir att det känns som väldigt mycket färg. Välj därför gärna lite mer dämpade färger så att intensiteten i rummet inte blir lika hög.

Varmt eller kallt?

Kulörer i vitt och den grön-blåa skalan räknas som kalla, medan den gul-röda skalan är varma. Ett rum som målas i varma kulörer kan kännas mer mysigt och ombonat medan kalla kulörer ofta får rummet att kännas större. 

Och även här märks utvecklingen från det vita mot mer färgglada kulörer.

- Naturfärger är en trend som håller i sig. Brunt och varma röda nyanser är också ett stort inslag i höstens och vinterns kulörer, säger Therese.

Mycket eller lite?

Många tittar direkt på väggarna när de planerar att måla om ett rum. Och visst, ny färg på väggarna ger snabbt ett nytt intryck. Men även tak, golv och lister blir en del av helhetsintrycket. 

- Det är lätt att bara tänka ”vitt” med lister, men det kan göra stor skillnad att testa olika nyanser av vitt för att skapa harmoni mellan vägg, golv och tak. Väggen är förstås lättare att måla om än tak och golv.

En färg eller flera?

Det kan vara utmanande att hitta snygga färgkombinationer som harmoniserar och skapar balans. En vanlig gräns är att stanna vid tre olika färger enligt den så kallade 60/30/10-regeln. Enligt den ska 60 % vara en basfärg som du med fördel applicerar på väggar, golv och tak. 30 % av rummet ska bestå av en kompletterande färg som balanserar och harmoniserar med basfärgen. Här passar det även bra att plocka in de stora möblerna, exempelvis en soffa och matta, i samma nyans. Slutligen ska 10 % bestå av ett par accentfärger som tillför något oväntat och skapar spänning.

- Den regeln kan vara bra om man känner sig osäker på färgvalen, men det viktigaste är att man själv känner att hemmet blir personligt. Lugna härliga jordfärger ger en harmonisk och lyxig känsla i hemmet. En gladare kulör som till exempel en skarp rosa eller en kornblå gör hemmet mer lekfullt – välj den stilen som passar just dig bäst, säger Therese.

Men se upp för ”färgsmittan”:

- En vanlig källa till missnöje är att den kulör som valts och målats inte ser ut som man tänkt sig. Det beror ibland på något som kallas ”färgsmitta”. Om du till exempel målar ljusgrönt på vintern i ett rum med ett fönster med träd utanför, så kan den färgen upplevas som påtagligt mer grön på sommaren när träden bär blad. Samma effekt kan uppstå om du har en färgstark matta eller soffa, säger Therese.

Några avslutande tips från Therese

Lyssna inte allt för mycket på alla tips och råd. I slutänden är valet av färg personligt. Utgå ifrån vilka färger och kombinationer du själv uppskattar. Men provmåla gärna ett ordentligt område på väggen, eller på en stor kartongbit som du flyttar runt, och studera skiftningarna ett par dygn. Först då kan du vara säker på att du valt en nyans och kombination som du kommer att trivas med. Lycka till!

Se vårt utbud av inomhusfärg