Du har inga varor i din kundvagn

Tapetsera ett rum


Se instruktionsfilm: Boråstapeter | Tapetskola

Rekommenderade produkter vid tapetsering


Vissa tapeter (ofta mönstrade) ska sättas upp kant-i-kant och de övriga med litet överlapp. Mönstrade tapeter räcker oftast till 3 våder per rulle vid ca 2,4 meters takhöjd, medan omönstrade ofta räcker till 4 våder. De flesta tapeter går bra att rengöra med t ex vatten och mjuk svamp.

Tapetsera steg-för-steg

Tapetsering steg-för-steg

Steg 1 - mät ut första tapetvåden
Som i allt hantverk är förarbetet viktigt. Spackla och slipa vid behov, så slipper du gå och irritera dig på skavanker i efterhand. Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas. Det är noga att få första våden rak. Använd därför alltid ett vattenpass och rita upp en lodrät linje ca 53 cm in på väggen, vilket är standardbredden på våra tapetvåder.

Steg 2 - limma vid tak- och golvlister
När du tapetserar med EasyUp tapeter limmar du direkt på väggen och sätter sedan upp din tapet. Börja med att limma med pensel vid tak- och golvlister. Du behöver inte vara rädd för att få lim på listerna, det torkas enkelt bort med en våt trasa när tapetvåden väl är på plats. 

Steg 3 - rolla väggen med lim
Rolla väggen med lim. Försök att fördela limmet som en jämn hinna över underlaget och kom ihåg att gå hela vägen ut i kanterna. Tänk dig att du rollar lim för ca 1,5 våder åt gången så slipper du mäta och kladda med limmet när våden sitter på väggen. Skulle du ändå märka att det saknas lim någonstans, kan du lyfta tapeten och addera mer där det behövs. Du kan ofta justera din tapet en ganska lång stund efter att du satt upp tapetvåden på väggen.

Steg 4 - fäst första tapetvåden
Placera tapetrullen i en hållare eller ett tråg på golvet, men det går lika bra utan om du har ett rent golv. Dra upp den första tapetvåden mot taket, fäst lätt överst. Kontrollera sedan mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass att den är rak. Pressa sedan fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten.

Steg 5 - släta ut tapetvåden
Släta ut resten av våden med ett tapetverktyg från mitten uppåt, från mitten nedåt och sist längs kanterna. Tänk på att torka av limrester från ditt tapetverktyg efter uppsättning av varje våd, då undviker du att få lim på tapeten.

Steg 6 - skär av tapeten nedtill
Pressa ner kanten och skär av tapeten vid golvlisten med hjälp av en tapetkniv. Tänk på att använda ett vasst rakblad och byt rakbladen ofta för fina kanter. Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor!

Steg 7 - mönsterpassa
Upprepa proceduren från steg 4. Mönsterpassa efterföljande tapetvåd noga mot den första om din tapet har mönsterpassning. Detta hittar du information om på tapetrullens etikett.

Steg 8 - ta bort limrester
Tvätta bort eventuella limrester på tapeten med en blöt svamp. Våra tapeter är inte känsliga för vatten, tvärtom. Så var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd.


Se vårt utbud av tapetverktyg >