Du har inga varor i din kundvagn

Hitta rätt färg till fasaden

Lär dig om hur du väljer färg för din husfasad.

Färgkarta fasad


Att välja rätt färg och målningssystem är bland det viktigaste när du ska måla ditt hus. Dels för att målningen ska få en maximal livslängd, dels för att få det ytskydd som krävs och för att du ska bli nöjd med färgens karaktär som glans och kulör.

Vägledning

Vi jobbar ständigt med att höja vår kunskap om färger och kulörer. Det arbetet gör vi i samarbete med våra leverantörer. För oss är det viktigt att du får rätt vägledning för ett snyggt och hållbart resultat. Oavsett om du har frågor kring färgval. Behöver du vägledning kring hur du ska tänka för att husets kulör ska passa in i omgivningen, finns våra färgexperter till din hjälp i butiken. 

Viktigt med grundarbetet

Hur länge färgen sitter beror på vilken sorts färg du använder, hur växtligheten ser ut runt huset och om grundarbetet utförts på rätt sätt. Grundarbetet och underhållet av fasaden är något som de flesta slarvar med, vilket kan påverka färgens hållbarhet. Särskilt viktigt är det att tvätta rent fasaden, så att smuts och eventuell algpåväxt tas bort innan du målar nytt. 

Välj rätt sorts färg

När det gäller ommålning finns det några viktiga saker du bör tänka på, bland annat vilken sorts färg du målat med innan (ex. oljefärg eller akrylat). Det bästa är om du fortsätter med samma sorts färg som tidigare. Har du exempelvis tidigare målat med akrylat, så rekommenderar vi att du fortsätter med akrylatfärg. 
Om du vill slippa måla många strykningar har vi även grundmålad och mellanstruken ytterpanel. Smarta val om du vill ha tid för annat. 

Osäker på den gamla färgen?

Om du inte vet vilken typ av färg du använt finns det givetvis lösningar på det. Idag finns det produkter som kan användas oavsett tidigare färgtyp. Vi kan även hjälpa dig med att ta reda på vilken typ av färg du använt. Ta bara med en färgflaga eller liknande till butiken. 

Vi bryter färgen åt dig

Hos oss hittar du täckfärg, täcklasyr, utomhuslasyr och andra färgprodukter med tillhörande sortiment. Vi kan blanda till i stort sett vilken kulör som helst. Men innan du gör ditt färgval och sätter i gång kan det vara värdefullt att ta kontakt med våra färgexperter som berättar hur du bör gå tillväga. 

Färger för det tuffa nordiska klimatet

Det nordiska klimatet är tufft med ganska stora temperatursvängningar. Många av de större städerna ligger nära havet där starka vindar och saltvatten kan vara tufft mot husfasaderna. Vi jobbar aktivt med att förbättra kraven hos våra leverantörer för att färgen på bästa möjliga sätt ska stå emot dessa yttre förhållanden och skydda fasaderna. Det för att du som kund alltid ska känna dig säker på ditt val av färg och att kvalitén håller måttet.  

Den svenska färguppfinningen NCS

NCS eller Natural Color System är det system som beskriver färgen på alla slags ytmaterial. Ordnade i numeriska färgkoder, så kallade NCS-beteckningar som "NCS S 1080-Y70R", kan vilken ytfärg som helst beskrivas exakt. Totalt har NCS definierat 1 950 standardfärger vid var tionde steg i färgrymden - för att kunna representera hela färgrymden. Varje betecknings färgprov är visuellt identiskt med alla andra färgprov av samma beteckning, oavsett om det är en standardfärg eller en färg mellan de 1 950 standardfärgerna. NCS är internationellt och baseras helt på hur människan ser färg. Systemet utgår från sex elementarfärger, de rena färgerna vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B, grönt G.


Exempel på färg med NCS-systemet: S 1040-Y40R

S anger att det NCS second edition. Det första tiotalet (10) anger procent svarthet. Det andra tiotalet (40) anger procent kulörthet. De sista siffrorna anger kulörtonen. Y40R betyder då gul med 40% rödhet. För andra färgtoner används R och B (röd-blå), B och G (blå-grön) och G och Y (grön-gul). Är det rena grå färger är bara nyanssiffrorna med följt av -N som betyder neutralt.


Här hittar du våra fasadfärger >