Du har inga varor i din kundvagn

Måla om trappen inomhus


Måla om inomhustrappen

Något som kanske glöms bort är trappen i huset. Det är oftast väggar och tak man tänker om det är dags att måla om. Men visst går trappen lika bra att sätta en ny färg på, och inte minst blir det väldigt fint!

Att måla/lacka trappen så den får en kontrast mot vägar runtomkring skapar en helt ny känsla, vilket också gör att man ser trappen på ett helt annat sätt. Det är inte ett svårt arbete, men kräver dock lite tid och tålamod.

Arbetet går lite olika till för om du har en trapp som redan är målad/lackad eller om din trapp är helt ny/trären. Vi guidar dig här dock med ommålning av en trapp som redan är målad/lackad.

Verktyg, redskap och vätskor du behöver för detta kan vara:

Se till att ha allt du behöver på plats innan du börjar, för att hela arbetet ska gå smidigare.

Måla om inomhustrappen

Följ sedan stegen nedan för att få nytt liv i din trapp!

Steg 1: Använd målartvätt för att få bort smuts och fett som samlats på nuvarande färg/lack, var noga med att rengöra alla ytor som ska målas. När du gjort detta låter du det torka ordentligt innan du fortsätter (det behöver ej sköljas av).

Steg 2: Gå sedan över trappen med en färgskrapa för att ta bort löst sittande färg. Skrapa på områden försiktigt och ta inte bort mer än nödvändigt.

Steg 3: Nästa steg är att slipa av alla trappsteg och övriga ytor. Du väljer själv om du vill använda slipmaskin eller sandpappra för hand. En målad yta behöver dock bara luckras upp så den nya färgen fäster bra, och mer än så är inte nödvändigt att slipa. Så en omgång med sandpapper för hand räcker. Men det känner du själv och kvaliteten på din färg. Har du större skavanker kan dessa vara ett bra alternativ att slipa till trärent för att få en bra slutfinish på det.

Steg 4: Har du skavanker/hål i trappen? Använd spackel på dessa i två omgångar och slipa däremellan.

Steg 5: Använd mikrofiberduk och eventuellt dammsugare för att få bort alla färg- och sliprester som har blivit. Det är noga att inget damm finns kvar då färgen kan bli ”klumpig”.

Steg 6: Använd maskeringstejp vid kanter som möter golv och vägg för att minimera risken att få färg där.

Steg 7: Har du en tidigare lackad trapp behöver du använda kvistlack på alla synliga kvistar, detta för att de inte ska riskera att blöda igenom när du väl har målat. För målad trapp: Har du slipat ned färgen till trärent på vissa ställen behöver du se över om någon kvistlack behöver användas även här. Kvistlack läggs på i två omgångar oftast – men läs instruktionerna på den burk du har köpt vad som gäller.

Steg 8: För en tidigare lackad trapp behöver du köra ett par lager grundfärg efter kvistlacken. För tidigare målad trapp som du slipat för nytt färgfäste – behövs ingen grundfärg. Har du slipat trärent på ställen behöver dock dessa ett par lager grundfärg innan vanliga färg.

Steg 9: När eventuell grundfärg har torkat ordentligt är det dags att måla din trapp med den färg och valda kulör. Hos Beijer kan du bara bryta önskad färg i en Beijerbutik och inte beställa detta online, där kan du även se färgkoder(NCS) för vilken färg du önskar använda. För målning av trapp använder du golvfärg. Måla trappen i så många omgångar som rekommenderas av färgleverantör.

Steg 10: Ha både penslar i olika storlek (t.ex. en rundad och en platt) tillsammans med en liten roller. Det är bra att använda rollerna för att måla på färgen, men att dra efter med en pensel för att få en fin slutfinish med penselstruktur.

Tips! Måla varannat trappsteg för att under tiden kunna använda trappen. Det räcker att spara själva steget ovanpå.