Du har inga varor i din kundvagn

Smart planlösning på köket

Vad som är en bra planlösning för ett nytt kök är förstås väldigt individuellt. Vilken planlösning just du och din familj kommer att trivas med beror helt på hur många ni är, era levnadsvanor men också vad ni tänker göra i ert nya kök.

När du ska ta fram en planlösning för ditt nya kök så börja gärna med att kartlägga din familjs sysslor i köket en helt vanlig vardag. Fråga dig själv: Hur många personer ska få plats? Vad lagar ni för mat? Hur vill ni röra er i köket?

Det är även viktigt när man gör sin planlösning för köket är att den blir så praktisk som möjligt. Det kan vara så enkelt som att utgå från sina egna vanor. Vissa saker är dock viktigare än andra och då bör du tänka på vardagen. Planera inte köket efter när du har fest några gånger om året, planera istället detta både efter din vardag -och till fest.

Matplatsen

Matplatsen ska vara minst 240 cm om bordet är 80 cm brett.

Arbetsytor

Arbetsytan mellan spishäll och diskho bör vara min. 80 cm, max. 140 cm.

Diskmaskin

Placera diskmaskinen så att den inte blockerar arbetsytan när luckan är öppen. Upphöjd diskmaskin är bekväm men inkräktar på arbetsytorna. Rekommenderad höjd är att lyfta en golvmaskin 35 cm över golv = ca 55 cm till nedre korgen. Max 110 cm till övre korgen. Tänk på att ha golv som tål det extra stänk som uppstår.

Avställningsytor

Det är bra med en avställningsyta vid kyl/frys och vid uppbyggd ugn. Vid sidan om spisen behövs minst 20 cm yta och minst 40 cm om kortändan är fri. En diskbänk med stora hoar är alltid bra. Men i små kök är det bättre med extra arbetsyta.

Inredning

Alla djupa skåp bör ha utdragbar inredning. Varning för höga speceriskåp med hel dörr på utdragbar inredning vilka är svårarbetade. Använd lådor, olika backar och korgar i dessa skåp. Utrusta för den källsortering du har behov för. Tänk på att runda kärl är lättare att rengöra än kantiga.

Spishäll

Spishäll i hörn är en trevlig lösning men kan bli trång om man är flera i köket. Ställ aldrig en golvspis i hörn för det blir inte bra vid sockeln och vid bänken.

Hörnskafferi och köksö

Ett hörnskafferi löser många problem och får maximalt förvaringsutrymme. En köksö är en mycket trevlig lösning, särskilt när man är många som vill hjälpa till i köket. Det bör vara 110-120 cm mellan ön och övriga skåp. I nödfall kan man klara 100 cm men inte mindre för att få ett fungerande kök.

Tänk på hur du kan dra fläktkanalen till kåpan om du vill ha spishäll i köksön. I öppna lösningar är det svårare att få bort matoset. Kontrollera också hur det går att få fram avlopp om du vill ha diskho i ön. En köksö på hjul utan spis och vatten fungerar mycket bra som extra arbetsyta och kan rullas undan om man vill duka långbord t.ex. Montera en bänkskiva eller annan skiva under skåpen om köksön ska ha hjul eller synliga ben.

Bänk och väggskåp

Bänk och väggskåp behöver inte linjera eftersom det syns mest på ritning men uppfattas oftast inte i verkligheten.

Spis - Disk - Kyl - Vatten - Avlopp - Ventilation

Avståndet mellan Spis - Disk - Kyl (den så kallade arbetstriangeln) ska inte vara för långt. Vatten och avlopp kan ofta flyttas i sidled utan större ingrepp. Ventilation kan också flyttas men ju fler böjar desto större motstånd och därmed sämre utsug.

Passbitar

Glöm inte planera in passbitar så att luckor och lådor kan öppnas utan att slå emot handtag på kylskåp och ugnar, gardinstänger, fönsterbänkar och dörrfoder.

Ventilation för ugnar och kyl/frysskåp

Tänk på ventilation för ugnar och kyl/frysskåp. Följ installationsbeskrivningarna.