Du har inga varor i din kundvagn

Återbruk – en del av framtidens byggmaterialhandel

Återbruk – en del av framtidens byggmaterialhandel

Byggbranschen står för en stor del av Sveriges avfall och nya metoder behöver utvecklas för att skapa mer cirkulära flöden av trä och övrigt byggmaterial. Vilket vidare både kan minska mängden avfall som blir och även avfallskostnader.

Beijer Älvängen är först i Västsverige att samla in och sälja återbrukat material, en satsning som genomförs i samarbete med Ale kommun.

– Detta är något som kommer mer och mer, behovet av återbrukat material växer på marknaden. Att vi på det här sättet kan ge nytt liv åt byggavfall är både roligt och viktigt. Allt för mycket byggmaterial går idag till energiåtervinning eller deponi, säger Patrik Mineur, projektledare för återbruk på Beijer.

Det material som främst kommer att tillhandahållas i tältet till en början är rent trä och skivmaterial (plywood, OBS och formplywood). Men man vill att detta såklart ska utvecklas med tiden och prova sig fram med andra material. Till det behöver man både tillsammans jobba på att höja statusen för att köpa och använda återbrukat material, samtidigt som att det ska vara lika enkelt att handla återbrukat som nytt.

För Beijer är det en självklarhet att återbrukat byggmaterial kommer vara en del av framtidens byggmaterialhandel. Sedan flera år tillbaka har vårt systerbolag STARK Danmark arbetat med sitt återbrukskoncept Gentræ vilket inspirerat oss och blivit ett startskott för att expandera vårt eget återbruksarbete.

- Det är så roligt att arbetet med återbrukat material nu sprider sig till fler filialer och regioner. Vi på Beijer ligger verkligen i framkant här och det kan vi vara oerhört stolta över, säger Alexandra Rosenkvist, hållbarhetschef på Beijer.


Beijer Älvängen satsar på återbrukat virke



På bilden ser vi Beijers representanter Patrik Mineur och Mikael Bill tillsammans med renhållningschef Carina Åberg och Urban Larsson, projektledare.


Du kan läsa hela artikeln här.